Исповест Срба који су нападнути на Косову: Били смо преплашени али сабрани(ВИДЕО)

Албански екстремисти су направили барикаду са трактором, приколицом и гумама, након чега су почели да бацају камење, а непосредно пре тога чули су се пуцњеви из шуме, прича саговорница «Блица» о јучерашњем нападу на аутобус са верницима из Београда, преноси Танјуг.

«Када смо сишли са Брда и дошли до аутобуса сачекао нас је потпуни хаос…Били смо преплашени али сабрани…Молили смо се наглас, неке жене су полегале доле на под аутобуса, док су старији мушкарци заштитили младе, тако што су сели до прозора. Ставили смо ранчеве на прозоре, а након сат времена су стигле додатне полицијске снаге Косова, седам-осам возила и у целој тој ситуацији су се понели врло неспретно, трчали су ужурбано унаоколо очито не знајући шта раде. Тек када су екстремисти разбили један прозор схватили су колико је опасна ситуација. Тада су руљу сатерали у једну улицу, расклонили барикаде и аутобуси су могли да крену», прича једна од девојака која је нападнута.

Она је навела да су Албанци трчали око присутних са каменицама и да су полупали пет прозора на аутобусу, а да је потом полиција зауставила аутобусе и направила извештај онога што се десило.

Други саговорник «Блица» подсетио се на време када су на Албанце гледали као на комшије.

«Последњи пут сам био у селу Исток пре педесет година, тада је вршена реконструкција манастира који је из шестог века. Иако је и тада Исток био насељен Албанцима, није нас нико плашио, нападао. Рођен сам у суседном селу Врело. Оно је било мешовито, а Студеница само албанска. Међутим, тада смо Албанце доживљавали као комшије. Пет деценија нисам био у тим крајевима, и овај напад не представља ништа у поредењу колико је сретно моје срце што сам био поново на том светом тлу», истакао је Б. П. (70).

Јуче су код градића Исток, надомак Пећи на Косову и Метохији, каменована два аутобуса са верницима из Београда, који су се враћали из посете цркви Богородице (Студенице) хвостанске.

«Радио Контакт плус» наводи да је група Албанаца поставила препреке и сачекала да се верници врате после помена, који је на остацима храма служио парох Небојша из Истока.

Свештеник православне цркве у Истоку казао је за РТС да је до напада на аутобус дошло у кањону планинског дела Хвосна, на врло уском и кривудавом путу, преноси Танјуг.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »