Интервју Ђорђа Милићевића за “Ало“ новине: 22. децембра ће бити потврђена подршка председнику Ивици Дачићу

Ђорђе Милићевић, потпредседник Народне скупштине и члан Председништва Социјалистицке партије Србије, у интервјуу за „Ало!” поручује да је убеђен да ће Ивица Дачић 22. децембра бити поново изабран за председника СПС-а, наводи да социјалисти треба да буду захвални онима који су организовали пети октобар и додаје да подржава и изградњу споменика Слободану Милошевићу, али и Зорану Ђинђићу.

Одржане су седнице Главног одбора и Председништва СПС-а, какви су утисци са тих седнице, да ли ће СПС да се реформише?

– Три кључне ствари које су непобитне, и потпуно сам убеђен да ће бити и потврђене 22. децембра су: општа подршка председнику Ивици Дачићу и његовој политици, друга је да ће X Конгрес бити симбол јединства и снаге СПС и трећа, да ћемо наставити пут модернизације, промена и реформи.

Ви очекујете да ће Дачић бити поново изабран за председника СПС-а?

– Ја то уопште не доводим у питање.

Појединци наводе да се лидер СПС-а не бави довољно странком.

– Ивица Дачић је врло јасно дефинисао политику СПС-а. Радећи успешно, одговорно и посвећено посао министра спољних послова, о чему говоре и резултати које је постигао, он не само да ради у интересу Србије, већ ради и у интересу свих њених грађана па самим тим и политике коју спроводи Социјалистичка партија Србије.

Ако Дачић победи и поново постане лидер СПС-а, он ће предложити потпредседнике странке. Да ли се Ви надате да ће предложити и Вас за то место?

– Не размишљам о томе. На мени је да посао, за који сам преузео одговорност, обављам у најбољем интересу грађана, а самим тим радим и у најбољем интересу СПС-а. Што се тиче потпредседника верујем да ће Дачић, као председник странке, донети одлуке у најбољем интересу СПС-а.

Осамнаест година је прошло од петооктобарске револуције, како Ви данас гледате на то?

– Сматрам да је пети октобар велика превара, да је симбол пропуштених шанси и изневерених обећања. Када кажем велика превара не мислим на грађане, већ на оне који су организовали, спровели и финансирали пети октобар. Што се СПС-а тиче, ми на неки начин треба да будемо захвални онима који су створили пети октобар, јер да није њега ми се не би променили, реформисали, модернизовали, не би знали ко је у странци због идеологије, а ко због функција. Наш одговор на 05. октобар 2000. је 05. октобар 2018. То је дан када се велики број младих људи учланио у СПС. Видим да нам данас неки остаци ДОС-а прете новим петим или шестим октобром, па ми се нисмо плашили ни 05. октобра 2000. године, а камоли да их се плашимо данас. Они се данас удружују само из једног разлога, а то је да би преживели на политичкој сцени Србије.

Милутин Мркоњић, почасни председник СПС-а, инсистира да Слободан Милошевић добије споменик у Београду, какав је Ваш став?

– Ми смо подржали иницијативу Иницијативног одбора за подизање споменика Слободану Милошевићу, али смо исто тако подржали иницијативу да се подигне споменик Зорану Ђинђићу. Сматрамо да споменици никако не смеју да деле људе, таква врста подела у друштву је непотребна. Потребно нам је јединство, јер Србија је јака онолико колико је јединствена.

Често председавате седницама у Скупштини Србије, колико Вам је тешко да изградите ауторитет с обзиром да спадате у млађе посланике?

– Ауторитет се гради временом и нема много везе са годинама. Људе не делим на младе и старе, већ на оне које имају резултате и које резултате немају. Додуше, моја супруга тврди да више нисам млад, а пола свог живота сам провео у политици обављајући различите функције унутар СПС-а. Немам двоструке аршине у вођењу седнице, никада нисам ни имао. Моја порука онима који критикују постојећи Пословник о раду Народне скупштине, а писали су га, јесте оно што је чувени Никола Пашић говорио: „Када сте на власти доносите законе који ће вам користити када будете у опозицији”.

Када смо код парламента да ли Ваше страначке колеге долазе редовно на заседања?

– Што се тиче СПС-а ми се трудимо да наш посао обављамо озбиљно и посвећено у најбољем интересу грађана и на седнице долазимо редовно.

Атмосфера у парламенту зна понекада да буде јако бурна, да ли су Вама неке ситуације смешне?

– Морам признати да ми ништа није смешно, јер имам поштовања према грађанима и према институцији у којој се налазим. Оваква атмосфера говори у прилог томе да не постоји алтернатива реформском курсу Владе Србије. Нема конкретног деловања опозиције, опозициони посланици знају једино да су апсолутно против свега и критикују зарад критике. Због тога често имамо безуспешне покушаје дестабилизације парламента како би се парламент представио у негативном светлу.

Опоменули сте посланика ДЈБ-а Сашу Радуловића због тога што је током седнице јео сендвич и пио јогурт, он тврди да није било паузе и да је био гладан?

– Ако би сада изашли међу грађане и питали их да ли су посланици гладни, шта би Вам грађани рекли? Да ли мислите да би грађани то прихватили и на то позитивно одреаговали?

Да ли сте били шокирани када сте видели да Радуловић једе током седнице?

– Нисам тако одреаговао, али био сам шокиран. Замолио сам га да сходно правилнику да то не чини и да заштити достојанство парламента.

Да ли понекад заборавите да Вас грађани гледају путем ТВ преноса скупштинских заседања?

– Пре свега сам усмерен на посао који обављам. Није ми битно да ли неко гледа, већ ми је битно да реализујемо циљ који смо одредили.

Да ли имате слободног времена?

– Врло мало, најчешће га проводим са породицом. Ћерка има све мање разумевања за то што имам мало слободног времена које би проводио са њом. Ја од 2008. године па до данас путујем сваког дана на релацији Ваљево – Београд – Ваљево.

Социјалисти су познати по томе да воле да иду кафану?

– Немам времена за кафану.

Извор: Ало новине

The post Интервју Ђорђа Милићевића за “Ало“ новине: 22. децембра ће бити потврђена подршка председнику Ивици Дачићу appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »