Хан: Косово није једини услов за улазак Србије у ЕУ

Решење у вези с Косовом није једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења, рекао је европски комесар Јоханес Хан.

комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан (фото:Лола Ђорђевић)

“ То што Европска унија мора да буде јача и чвршћа пре него што буде могла да се прошири ни на који начин не угрожава наш рад са земљама кандидатиима на њиховој спремности да постану чланице” — рекао је европски комесар Јоханес Хан за «Новости».

Упитан о томе какве су шансе Србије да постане чланица до 2025. године, Хан је одговорио да је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер у више наврата јасно ставио до знања да ниједна нова држава чланица не може да приступи ЕУ без решавања отворених билатералних питања.

 За Србију то значи да је потребно да закључи и трајно примени правно обавезујући споразум са Приштином. Али, дозволите ми да изјасним још једну ствар. Изгледа да многи, укључујући и политичаре, имају утисак да је решење у вези с Косовом једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. То није случај. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења, рекао је Хан.

Хан није одговорио на питање када очекује коначни договор Београда и Приштине, нити на питање о евентуалној промени граница, рекавши да ЕУ не спекулише о могућим елементима коначног правно обавезујућег споразума.

Истакао је, ипак, да ЕУ у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине, а да коначни договор подразумева изводљиво, одрживо и реално решење у складу са међународним правом и правним тековинама ЕУ.

Било који споразум мора да буде специфичан и кројен по мери, да не ствара преседан и да доприноси регионалној стабилности и путу региона у ЕУ — рекао је Хан, преноси Танјуг.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »