Дипломате: Нема укидања УНМИК-а без сагласности Русије и Кине

Генерални секретар УН може да предложи промену композиције УНМИК-а укључујући и окончање мисије, али одлуку о томе мора да донесе Савет безбедности УН где пет сталних чланица међу којима су Русија и Кина имају право вета, преноси Бета.

То су агенцији Бета рекли дипломатски извори поводом писма амбасадорке САД при УН Ники Хејли генералном секретару УН Антонију Гутерешу у којем се тражи покретање излазне стратегије за УНМИК.

Немогуће је укинути мисију УН на Косову без одлуке Савета безбедности УН у којем Русија и Кина имају право вета, навео је извор Бете.

На питање каква је даља процедура исти извор је рекао да генерални секретар УН теоретски нема рок ни обавезу да одговори на писмо америчке амбасадорке, али да се у пракси ретко дешавало да светска организација игнорише предлоге или иницијативе које долазе од САД.

Занимљиво је и то, како је додао извор, што је америчка инцијатива уследила након што је у августу, први пут од 1999, изостала расправа у СБ УН о редовном тромесечном извештају о раду Унмика.

У писму које је 9. октобра послала Гутерешу, амбасадорка Хејли затражила је покретање излазне стратегије за УНМИК, што је у Београду оцењено као иницијатива за одлазак те мисије са Косова.

У седишту УН у Њујорку агенцији Бета је прошле седмице речено да је «генерални секретар видео писмо и да га разматра».

Председник Србије Александар Вучић оценио је да би одлазак УНМИК-а, као и формирање косовске Војске, довело Србију у «ужасно тешку позицију» у којој више нема избора него да штити свој народ док су политичари у Приштини поздравили иницијативу да се УНМИК укине и подсетили да су исти захтев износили на седницама Савета безбедности УН још од 2009.

Савет безбедности УН последњи пут је разматрао извештај о раду УНМИК-а 14. маја док се о последњем извештају за период од 16. априла до 15. јула није расправљало на седници СБ УН.

Западне земље чланице Савета безбедности УН залажу се за промену формата и динамике седница о Косову, као и за смањење буџета Унмика, тврдећи да ситуација на Косову не представља стварну претњу по међународни мир и безбедност.

Београд сматра да питање Косова није решено и да ситуација на терену указује на неопходност даљег присуства и ангажман УНМИК-а у несмањеном обиму и непромењеном мандату, преноси Бета.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »