Дачић са Танинијем о безбедносној ситуацији на КиМ: важно несмањено присуство УНМИК-а

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић сусрео се данас са специјалним представником генералног секретара УН и шефом УНМИК-а Захиром Танином у склопу његове редовне посете Београду пред предстојећу седницу Савета безбедности Уједињених нација о раду УНМИК-а.

Ивица Дачић и шеф УНМИК-а Захир Танини (фото:Лола Ђорђевић)

Двојица саговорника разменили су мишљења о актуелној осетљивој безбедносној и политичкој ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза које је приштинска страна предузела у последње време, а које су противне духу дијалога и додатно повећавају напетости.

У саопштењу из МСП наводи се да су саговорници указали на значај даљег несмањеног присуства и деловања УНМИК-а како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница на Косову и Метохији, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

Дачић је нагласио да је за Србију очување актуелне динамике и формата седница Савета безбедности УН-а о раду УНМИК-а од суштинске важности, посебно у тренутку интензивних напора за проналажење компромисног и одрживог решења у оквиру дијалога са Приштином.

Ивица Дачић и шеф УНМИК-а Захир Танини (фото:Лола Ђорђевић)

Теме разговора биле су и перспектива дијалога Београда и Приштине и даљи ангажман УНМИК-а у кључним областима мандата, попут стварања услова за одржив повратак интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Шеф српске дипломатије је изразио посебну захвалност саговорнику на до напорима које је уложио у реализацији мандата УНМИК-а, уз очекивање да ће Мисија и у наредном периоду наставити да делује у пуном капацитету, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »