Дачић: „Дубље економско повезивање Западног Балкана од виталног интереса за цео регион“

Иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на уводној сесији 18. економског самита Србије:

„Даме и господо,
Уважени гости,
Драге колеге,

Изузетна ми је част што имам прилику да вам се обратим и пожелим добродошлицу на 18. Економски самит. Надам се ћемо и ове године, кроз отворену дискусију и размену мишљења о бројним питањима на агенди, допринети лакшем сагледавању изазова пред нама и дефинисању модалитета за адекватно деловање у сложеним економским условима.

Дубоко сам уверен да реформе, које Влада Републике Србије спроводи, представљају исправан пут, који води ка унапређењу друштва, јачању институција и привредном напретку. Наша визија свакако наилази на препреке и потешкоће, али увек се руководимо једним циљем, а то је побољшање квалитета живота и животног стандарда грађана Србије.

Ефикасан јавни сектор, квалификована радна снага, развијена инфраструктура и лакши приступ изворима финансија су стубови на којима се заснива дугорочан економски развој. Управо у ту сврху предузели смо тешке, али неопходне мере. Стабилизовали смо јавне финансије, успоставили баланс између државних прихода и расхода и забрињавајућу рецесију преокренули у стабилан економски раст.

Економски индикатори јасно указују да је и у 2018. години настављен тренд раста. У првој половини ове године, раст бруто домаћег производа достигао је 4,8%, док је стопа незапослености смањена на испод 12%. Велико ми је задовољство што могу да кажем да је остварена стопа економског раста значајно изнад просека европских земаља, те да Србију ставља на високо, треће место у Европи.

Дозволите да вас подсетим да је Европска унија кроз Стратегију „Европа 2020″ као приоритете поставила паметан, одржив и инклузиван раст. Иако је „Европа 2020″ усмерена на државе чланице и реализацију заједничких циљева Европске уније, Србија је, као држава кандидат која није у обавези да то учини, усвојила низ аката који су уважили правце изнете у овом документу. Наравно, приближавање Европској унији је од неоспорног значаја за нас, али то смо првенствено учинили зато што наведени приоритети представљају и наш национални интерес.

Верујем да ћете се сложити да је међусобна сарадња од пресудног значаја за даље напредовање и динамичнији економски развој. Желим да истакнем да Србија, као и до сада, остаје отворена за наставак и унапређење сарадње са свим међународним партнерима и заједничко превазилажење проблема.

Уверен сам да је дубље економско повезивање Западног Балкана од виталног интереса за цео регион. На овај начин, јачамо наше привреде и припремамо се за приступање Европској унији. Регион чинимо атрактивнијим за потенцијалне инвеститоре и пружамо основе за привредни раст, отварање нових радних места и технолошки напредак. Истовремено, доприносимо унапређењу наших извозних капацитета и осигурању конкурентности на глобалном тржишту. Дубљом економском интеграцијом шаљемо и јасну политичку поруку – продубљивање међусобне сарадње и превазилажење отворених проблема у заједничком интересу је свих нас.

На крају, хтео бих још једном да вам пожелим добродошлицу и много успеха у раду. Такође, желим да захвалим организаторима који су и ове године окупили завидан број истакнутих личности и експерата из јавног и приватног сектора. Сигуран сам да је пред нама још један веома успешан и продуктиван Економски самит.

Хвала Вам!“

Извор: МСП

The post Дачић: „Дубље економско повезивање Западног Балкана од виталног интереса за цео регион“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »