Сорош платио 45 милиона евра да Македонија промени име

Амерички милијардер Џорџ Сорош платио је најмање 45 милиона евра да би Македонија постигла споразум с Грчком и променила име, открио је грчки министар одбране Панос Каменос.

Он је оптужио колегу из владе, министра спољних послова Никоса Коцијаса, да је узео паре од Сороша и њима финансирао политичаре, новинаре и бизнисмене да би Преспански споразум, који је потписао с Македонијом, глатко прошао. Коцијас је због тога у среду и поднео оставку.

Постоји „план Б“

Према писању грчке штампе, Коцијас се у среду на седници владе жестоко посвађао са Каменосом, који се оштро противи споразуму са северним суседом, те је приликом недавне посете Вашингтону самоиницијативно представио свој „план Б“ за Македонију.

Министар спољних послова оптужио је колегу задуженог за одбрану да се меша у његов ресор. Каменос се, с друге стране, бранио тиме да сваки министар у влади има право да изнесе свој предлог, будући да је био уверен да ће Преспански споразум пропасти јер у Собрању неће бити усвојен.

«Након жучне расправе, Каменос је Коцијаса назвао Сорошевим човеком. Викао је да му је амерички милијардер дао 45 милиона евра за споразум с Македонијом» – наводе грчки медији.

Како додају, у питању је тајни фонд из ког су финансирани новинари, политичари, бизнисмени и грчко министарство спољних послова да прогурају Преспаснки споразум.

Коцијас је приликом свађе са Каменосом затражио од премијера Грчке Алексиса Ципраса да га заштити, међутим, овај је то одбио. Ципрас је сједио и посматрао, није хтио да се мијеша. Због тога је Коцијас, ван себе од бијеса, поднио оставку, а премијер ју је без ријечи прихватио – открива штампа у Грчкој.

С обзиром на све то, јавност у Македонији сумња да су Сорошевим парама финансирани и њихови политичари, укључујући премијера Зорана Заева и министра спољних послова Николу Димитрова, који је са Коцијасом и потписао Преспански споразум.

Паре нудили и Глигорову
Медији у Скопљу подсјећају да то не би био први пут да су Грци нудили паре Македонцима.

Покојни предсједник Киро Глигоров у својим мемоарима, објављеним 2001, открио је да су Грци нудили кофер са пет милиона долара и артефактима непроцјењиве вриједности. У афери су учествовали некадашњи министар унутрашњих послова Македоније Љубомир Фрчкоски и грчки генерал Николаус Грилакис. Грк је Фрчкоском, који је написао македонски устав, усвојен по отцепљењу од СФРЈ 1991, нудио паре да измени тај највиши државни правни документ и промени име земље.

Глигоров је навео да је био под притиском и да му је Фрчкоски предлагао да се нађе с представницима грчке тајне службе како би прихватио грчку солуцију имена – истакли су македонски медији.

Груевском потврђене две године робије

Бившем македонском премијеру и лидеру ВМРО-ДПМНЕ Николи Груевском у петак је потврђена казна од две године затвора због куповине блиндираног возила марке „мерцедес“. Сада судија за извршење кривичних санкција у периоду од осам до 13 дана треба да донесе одлуку о датуму кад ће Груевски да се јави на издржавање казне.

Груевски је, иначе, осуђен због нелегалне набавке „мерцедеса С 600 гард“ 2012, који је коштао 600.000 евра.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »