Руска «мека сила» у Србији је наша заједничка историјаПознати руски стручњак за Балкан и доктор историјских наука Никита Бондарев говорио  је у оквиру Конференције младих лидера у Београду о руско-српским односима. Он је оценио да је најважнија компонента у руско-српским односима, снага историјског сећања. Он је у свом извештају објединио два питања: присуство Русије на Балкану а посебно у Србији и очување историјског наслеђа у обе земље.

САД, према речима Бондарева активно користи «меку силу» на Балкану улагањем милиона долара у рад невладиних организација, рекао је овај експерт за српски лист «Политика».

«Ако пратимо реакцију разних представника америчке «меке силе» на руско-српске односе приметићемо панику. Американци верују да се руска мека сила у Србији повећава. При том не ради се о економском присуству него о идеолошкој сфери»- рекао је Бондарев.

Он је подсетио на чувену студију «Центра за евроатлантске студије» из 2016. године о присуству Русије у Србији. Без обзира на присуство отворених «лапсуса» извештај води до занимљивог закључка.

«Испоставља се да се с једне стране руски утицај у Србији повећава и има своје место, а с друге стране њега је немогуће објаснити у оквиру традиционалне америчке представе о «мекој сили».

Никита Бондарев предложио је уникалну компоненту «меке силе» необичну и неразумљиву за Американце а то је «сила историјског сећања»што је темељни, основни фактор српско-руских односа.

«Она делује боље од «оштре,лепљиве и слатке» моћи»- рекао је Бондарев.

Проблем очувања историјског наслеђа, разних врста споменика, према његовој процени, временом се променио, а природа политичких односа редовно је деловала као кључни фактор. Ово је посебно видљиво у совјетском и југословенском периоду, током хлађења односа између Стаљина и Тита.

Као позитиван пример он је навео подизање у Београду споменика Цару Николају Другом као знак захвалности за допринос српској историји током Другог светског рата.

«Када се не случајни споменик, не случајном човеку нађе на не случаном месту покрене се лавина размишљања. Место које је десетинама година било пусто одједном постаје значајно. Ово је такође значајан пример нашег историјског сећања, које Американци не користе, и немају у односу са Балканом. Ни Европљани то не користе јер раде по америчким водичима. А ми смо успели већ неколико пута, испало је добро и то функционише»- рекао је Бондарев.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »