Никодијевић: Поносни смо на своју историју и своје хероје

Поводом обележавања 74. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, председник Скупштине града Никола Никодијевић положио је данас венац на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. године.

Венце на споменик палим борцима Народноослободилачке војске и јединица Црвене армије положили су и министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, представници Субнора Србије и Београда, амбасадa Руске Федерације, Азербејџана, Украјине, Белорусије, представници града и удружења грађана. Делегације су потом положиле венце и на Споменик црвеноармејцу и уписале се у спомен-књигу.

Никодијевић је нагласио да је 20. октобар један од најважнијих датума у историји Београда и да га поново обележавамо на достојанствен начин.
– У једном периоду после 2000. године овај датум се није обележавао као празник у Београду и то је била неправда према свим оним херојима и људима који су дали своје животе за слободу овога града. Као држава донели смо одлуку да 20. октобар славимо заједно са 1. новембром када је дан ослобођења Београда у Другом светском рату и ту манифестацију смо назвали „Дани слободе” – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је јучерашњим даном почела ова манифестација која ће трајати 12 дана и да му је изузетно драго што види да је наишла на добар одјек код грађана и што у свим програмима учествује велики број Београђана.

– Фашизам је нешто пред чим не смемо окретати главу, он постоји у различитим облицима и уколико не будемо свакодневно понављали шта је највећа тековина борбе против фашизма, шта су највеће опасности фашизма мислим да ћемо доћи у замку са поново преживљавамо оно што смо у својој историји већ преживели. Не смемо да дозволимо да се релативизују злочини као и да се изједначавају они који су били сарадници окупатора и они који су бранили свој народ и државу – рекао је Никодијевић.

Он је истакао да је први пут у историји ђацима на првом часу читан проглас о томе шта је 20. октобар и колики је његов значај те да ће исто тако бити и 1. новембра.

– На тај начин поштујемо и одајемо почаст свим херојима који су дали своје животе за слободу овога народа, тако ћемо радити и у будућности јер Србија је увек била на страни и нема разлога да се стиди своје историје већ треба да буде поносна на своје хероје – истакао је Неикодијевић.

Извор: Беоинфо

The post Никодијевић: Поносни смо на своју историју и своје хероје appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »