Крагујевац: У Шумарицама се одржава „Велики школски час“ посвећен жртвама немачког окупатора

У Шумарицама се данас одржава „Велики школски час“, мировна манифестација посвећена цивилним жртвама фашистичких окупатора у Крагујевцу, на којој ће бити изведена драма „Нисам крив што сам жив“, Ђорђа Милосављевића, професора Факултета драмских уметности.

Немци су 21. октобра 1941. године, у знак одмазде због акције покрета отпора у којој је убијено 10 и рањено 26 војника Вермахта, стрељали 2.796 цивила из Крагујевца и околних села, међу којима је било и 300 ђака и професора Прве крагујевачке гимназије.

Сценариста и драмски писац Ђорђе Милосављевић рекао је ФоНету да драма носи две поруке од којих се прва односи на безобзирно гажење свих људских права у рату, укључујући и право на живот. „Друга порука тиче се нашег односа према догађају у Шумарицама јер се у драмском тексту појављују млађи ликови, а радња се дешава деведесетих година прошлог века када је у тадашњој Југославији још увек владао некакав привидни мир“, рекао је Милосављевић. Режија је поверена Слађани Килибарди, а у извођењу драме „Нисам крив што сам жив“ учествују крагујевачки глумци.

Аутор музике је Драгослав Танасковић, а костимографкиња Јелена Јањатовић. Најављено је да ће у име Владе Србије венац крај споменика стрељаним ђацима и професорима положити министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић. Такође, како је најављено, комеморацији ће присуствовати представници Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином, министартсва правде, просвете, културе и информисања.

Венце ће положити и представници Прве крагујевачке гимназије и локалне самоуправе. Великом школском часу, присуствоваће амбасадори Немачке, Француске, Русије, Белорусије, Чешке, Словачке, Израела и Палестине, као и представници градова побратима Крагујевца – Инголштата (Немачка), Питештија (Румунија). У цркви Новомученика крагујевачких у Шумарицама, јутрос је литургију служио епископ шумадијски Јован, а пре почетка Великог школског часа, он ће служити и молебан крај Споменика стрељаним ђацима и професорима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »