Како су Саудијци из дана у дан прикривали стравичан злочин

Званичан став Саудијске Арабије о судбини новинара Џамала Кашогија је, од његовог мистериозног нестанка 2. октобра, када је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу, више пута мењан.

Најновије саопштење у суботу, којим се потврђује да је Кашоги изгубио живот у «песничењу» са саудијским службеницима који су дошли у Истанбул да га виде, само је појачало критике на рачун Ријада и забринутост да су саудијске власти умешане у убиство тог колумнисте «Вашингтон поста».

Асошијетед прес даје преглед досадашњих реаговања Саудијске Арабије на «случај Кашоги»:

2. октобра — Кашоги је последњи пут виђен жив, како улази у саудијски конзулат.

3. октобра — У опширном интервјуу за Блумберг, саудијски крунски принц Мохамед бин Салман каже да је, по његовим сазнањима, Кашоги напустио конзулат где је провео «неколико минута или један сат». Он је додао да су саудијске власти у контакту са турском владом како би се установило шта се догодило. Он је инсиситрао да Кашоги више није у конзулату и да Турци могу да прегледају дипломатску мисију јер, како је рекао, «немамо шта да кријемо».

4. октобра — Саудијски конзулат у Истанбулу на твитеру саопштава да прати медијске извештаје о нестанку Кашогија «након што је напустио зграду конзулата».

4. октобра — Турска позива саудијског амбасадора на разговор.

6. октобра — Саудијска Арабија саопштава да упућује тим који ће «случај Кашоги» истражити у сарадњи са Турцима.

7. октобра — Турски званичници први пут кажу да је Кашоги убијен у конзулату. Саудијска Арабија истог дана у саопштењу такве оптужбе оптужује као «неосноване».

9. октобра — Турска најављује да ће претражити конзулат.

11. октобра — Турци саопштавају да су се договорили са Саудијцима о формирању заједничке групе која треба да открије судбину несталог новинара. Саудијски тим стиже у Истанбул дан касније.

13. октобра — Саудијски министар унутрашњих послова каже да писања медија о постојању наређења да се Кашоги убије, представљају «лажи и тврдње без основа». Истог дана турски медији преносе изјаве званичника који кажу да је Кашоги убијен и раскомадан у конзулату.

14. октобра — Турски министар спољних послова поново позива Саудијску Арабију да дозволи истражитељима да претраже конзулат.

15. октобра — Турски истажитељи улазе у конзулат.

15. октобра — Саудијски сателитски ТВ канал објављује да је 15-члани тим Саудијаца, за који су турски медији известили да је ликвидирао Кашогија, у ствари састављен од «туриста».

16. октобра — Без упозорења, саудијски конзул у Истанбулу, кључни сведок случаја, напушта Турску и одлази у Саудијску Арабију.

17. октобра — Турске власти почињу претресање резиденције конзула.

19. октобра — У вестима касно увече, саудијски јавни тужилац каже да је прелиминарна истрага показала да је најпре дошло до «сукоба» и «песничења» који су довели до Кашогијеве смрти убрзо пошто је стигао у конзулат. Он је додао и да је у вези с тим притворено 18 држављана Саудијске Арабије. Званичник министарства спољих послова у Ријаду рекао је да се Кашогијева смрт истажује и да се формира одбор који ће кривце позвати на одговорност.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »