Интервју Ивице Дачића за Курир: Нема разлога за превремене изборе

Нема ниједног ваљаног разлога за тражење превремених избора – казао је Ивица Дачић за Курир

Ивица Дачић, председник СПС и шеф дипломатије, каже да не види разлог да се иде на ванредне парламентарне изборе.

Међутим, додаје, уколико их буде, СПС је спреман, а очекује двоцифрен резултат. У разговору за Курир Дачић говори и о предстојећим изборима у странци и наводи да не може свако да дође на чело СПС, јер није то раштимовани оркестар па да свако може да глуми диригента.

Лидер СПС самоуверено наводи да та странка не би била то што јесте на политичкој сцени да је баш он не води, као што ни СНС не би био то што јесте да на његовом челу није Александар Вучић.

Александар Вучић не искључује могућност превремених парламентарних избора. Да ли су нам потребни нови избори у овом тренутку?

– Ви знате да сам ја увек био скептичан кад је реч о честим изборима, али немам и ништа против. Ја сам увек спреман за изборе и, уколико постоје разни они који изнова постављају питање легитимитета, онда је најбоље да се то провери на изборима. Тако да подржавам ту идеју да уколико неко заиста мисли да може некоме да конкурише, може да има изборе. Међутим, проблем је што опозиција стално жели да игра игру без граница. Онда ће да кажу: „Ови избори нису коректни“, па ће опет да траже нове изборе. Посао опозиције је да стално тражи изборе. Али овде је ствар у томе што они моле бога да не буде избора. Тако да то је добро решење. То је једна шок-терапија. Иако су избори шок-терапија, ја их подржавам.

Шта би Србија добила након тих избора?
– Ако заиста неко мисли да о томе треба да се разговара, како је рекао Вучић, и ако има више таквих захтева, мислим да је Вучић последњи на свету који би се противио изборима зато што он има огромну већину. Србија би онда тиме још једном добила стабилне органе за наредне четири године.

Да ли то значи да је Влада Србије у неку руку и заказала?
– Па није. Знате да је било доста избора и у протеклом периоду. Не могу да кажем чиме је Влада заказала да би изазвала изборе, напротив. Мислим да нема ниједног ваљаног разлога за тражење превремених избора.

Да ли је онда СПС спреман за те изборе?
– Апсолутно. Ми смо увек спремни. Свако ко се бави политиком треба увек да буде спреман за изборе.

Каквим бисте се резултатима надали, да ли је у питању двоцифрен резултат?
– Сва истраживања јавног мњења говоре да ми имамо двоцифрен резултат и да је СПС друга странка у Србији, у коалицији са ЈС Драгана Марковића Палме, а то је коалиција која је ове године прославила десет година. То је најдуговечнија политичка коалиција у Србији. Сигуран сам да ћемо остварити резултат бољи од десет одсто.

У децембру вас очекује и Конгрес партије. У овом тренутку ви сте једини кандидат за место председника странке. Да ли имате сазнања хоће ли се још неко кандидовати за то место?
– Да вам кажем, нема још увек ниједног кандидата, тако да ни ја нисам кандидат. Али пошто је Конгрес заказан за 22. децембар, онда су већ кренуле приче о кандидатима. Тек су почели састанци по месним организацијама партије. Биће до средине новембра састанци по општинским одборима, градовима итд. И свако ће моћи да предложи кандидате. Да будем реалан, овде већ десет година нико не жели да се кандидује као мој противкандидат. Ја сам увек и сам био присталица тога, али мислим да те ствари треба мало уозбиљити и треба разговарати о концепту, људима, о томе шта се жели од партије и самим тим онај ко улази у изборе, мора да зна да је то једна озбиљна ствар, а не само да ли ће вас предложити неки општински одбор или не. Тако да ја сам спреман да будем кандидат за председника, без обзира на то да ли ће бити неко противкандидат.

Да ли то што засад немате противкандидата има везе са тим што сте, у неку руку, припретили колегама да уколико се неко кандидује и не победи, за њега неће бити места у тиму?
– Па нисам припретио, него сам их подсетио на изборна правила. Имате изборе, па онај ко буде други, буде потпредседник. То не постоји нигде на свету. Овде је реч о томе да ако се кандидујете за председника, морате да имате своју концепцију, по чему је та концепција различита од концепције другог кандидата… Свако мора да се навикне на политичку борбу. Ја сам то урадио због тога што сам против тога да се то питање често злоупотребљава у медијима да би се постигла лична промоција одређених људи, којима на крају крајева није ни битно да ли ће бити кандидати или не. Битно је да се пише да су кандидати.

Да ли циљате на неког?
– Не. Причам генерално. Ја сам зато и рекао да нема шта општински одбори да предлажу потпредседнике. То је ствар председника кад буде изабран. Слушајте, ја имам 30-40 одсто подршке грађана, позитивно мисле о мени, партија има десет одсто или петнаест. Значи, овде је питање хоћу ли ја да прихватим да будем кандидат или нећу. Још нисам донео ту одлуку, али ако већ то прихватам, моја је одговорност. Ако ја носим одговорност, онда нема играња. Није ово певачко друштво, па да сада свако глуми диригента.

Какво је стање у Влади? Кога сада дисциплинујете – Вукосављевић се ућутао, Михајловићеву редовно ућуткују?
– Не знам да ли неко некога ућуткује. Мислим да овде није реч о ућуткивању, већ свака влада мора да има јединствене ставове кад је реч о најважнијим политичким питањима. Ја се тиме не бавим и никад нисам био присталица искакања. Свако треба да ради свој посао. Сви они треба да схвате једну ствар – Вучић је победио на изборима. Ја нисам гласао за Вучића. Мислим, јесам гласао за председника, али на парламентарним изборима свако је гласао за своју странку. Кад њихова имена буду на челу листе, онда могу да воде аутономну политику и када се народ изјасни за њих. То важи и за мој СПС, да будемо искрени. Српска напредна странка без Вучића и СПС без Дачића тешко да би личили на садашњу ситуацију.

Кад је реч о Косову, каква је даља политика Владе? Вучић каже да је његово виђење решења проблема Косова доживело неуспех, шта каже Влада?
– Политика Владе је следећа – нема признавања КиМ као једностраног акта. Желимо компромис. Ако они желе компромис, желе, ако не желе, ускоро ће само још Албанија да признаје Косово. То би могло да буде тако у наредних неколико година. Хоћу да кажем да је та једнострана политика коју они воде доживела крах. Централна порука коју смо током моје посете Бечу могли да чујемо од мог пријатеља Штрахеа јесте да та Аустрија неће подржати чланство Косова у Интерполу и да се Аустрија противи формирању војске Косова. То је за нас веома важна ствар, а они су издвојили милионе евра да постану чланови Интерпола. Причао сам са председником Вучићем и потпредседником Владе Небојшом Стефановићем да ћемо уложити максималан напор, не зато што смо против Косова, него зато што смо против тих једностраних аката. Без договора нема учлањења у било које међународне организације. Они ће пропасти на гласању као што су пропали за Унеско.

Да ли има најава да би још нека земља могла да повуче признање независности Косова?
– Настављам даље са мисијом повлачења признања и, ево, могу са сигурношћу да кажем да ће до краја године број држава које су признале независност Косова бити испод сто. Тиме показујемо да смо одлучни у намери да представимо реално стање на терену и да многе државе не признају Косово као самосталну и суверену државу.

Да ли вас је Беџет Пацоли звао након што је Лесото повукао признање?
– Шта има да причамо о Пацолију? (смех) Није звао мене, али је звао тог из Лесота. Питао га је па како, па зашто, да ли ће да га их подрже за улазак у Интерпол. Џаба му сад све да испитује.

Косово је усвојило закон којим започиње формирање војске. Шта сада? Да ли је формирањем војске Косова угрожена безбедност целог региона?

– Међународни фактори треба да реагују јер је то противно Резолуцији 1244, Кфор је једина оружана сила која је дозвољена. Значи, ми очекујемо пре свега реакцију међународне заједнице. О томе ће бити речи на седници СБ УН, коју ће Кина сазвати почетком новембра. Наравно да је формирање војске Косова ударац и претња регионалној стабилности. Државни врх ће размотрити ситуацију заједно са представницима Срба са КиМ и договорити се о даљим активностима.

Извор: Курир

фото: Зорана Јевтић

The post Интервју Ивице Дачића за Курир: Нема разлога за превремене изборе appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »