Хиљаде миграната на тргу и склоништима у Мексику

Хиљаде грађана Централне Америке који у каравану заједно путују у САД стационирали су се у склоништима у граду на југу Мексика дуж границе са Гватемалом, саопштили су локални званичници.

Шеф локалне службе за ванредне ситуације Херардо Хернандез изјавио је да је око 5.100 миграната регистровано у три склоништа у мексичком граду Сијудад Хидалго, док још 2.000 њих кампује на централном Тргу, преноси Ројтерс.

«Толико је крцато људима да не можете да пролазите. За сада су мирни», рекао је Хернандез.

Према његовим речима, у каравану нису само станивници из Гватемале већ и из других земаља, али није прецизирао њихову националност.

Мексичка савезна влада издала је у суботу увече саопштење у коме је навела да је око 900 миграната стигло у ту земљу на нелегалан начин, док је 640 у процесу процесуирања након што им је дозвољено да пређу границу.

Наводи се и да мигранти делују конфузно у вези наредног потеза, док је нејасно и шта ће мексичка влада предузети поводом толиког прилива миграната.

«То више није караван, ово је егзодус», изјавио је Рубен Фигерора из Покрета миграната.

Ројтерс наводи да су у каравану углавном фармери, пекари, домаћице и студенти из најсиромашнијих земаља у Америци — Гватемале, Ел Салвадора и Хондураса и они теже да стигну до САД.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »