Гостовање Ивице Дачића на ТВ Прва: Могу САД да пишу колико хоће, нема промене Р-1244

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да САД јесу промениле политику према дијалогу Београда и Приштине, али да се не очекује да ће повући признање.
Дачић је гостујући на Првој телевизији рекао да није све “црно-бело” и да је најважније да се за Србију отварају врата за дијалог.

“Неће они променити политику у смислу признања Косова, али није све црно-бело. Ја не очекујем да ће се овако завршити када је реч о војсци Косова. Најважније је да се отварају врата за дијалог, зато што су пре неколико месеци САД имале став да нема о чему да се разговара”, рекао је Дачић поводом нових покушаја Приштине да оформи војску Косова.

Дачић се такође осврнуо на писмо бивше амбасадорке САД Ники Хејли генералном секретару УН Антонију Гутерешу о повлачењу Унмика са Косова.
“Може Америка да пише колико хоће, нема промене резолуције 1244 док не буде сагласности Савета безбедности. Пошто нема сагласности, то се неће ни десити. Неће се десити да УНМИК оде са Косова и Метохије. То једино може да се деси ако Русија и Кина то подрже, а то је научна фантастика”, навео је Дачић.

Дачић је нагласио да велике силе подржавају договор до ког би требало да дођу Београд и Приштина и подсетио да је јуче дошао из Беча, те да Аустрија неће гласати да Косово уђе у Интерпол, као и за визну либерализацију.

Подсетио је да је дијалог у Бриселу који су Тадић и Кетрин Ештон договорили био технички дијалог, а не о политички-суштинским питањима и истакао да на Косову нема техничког питања које нема политичку позадину.

„Очигледно је да је дошло до промене, која се састоји у томе да велике силе сада подржавају договор до којег дођу Београд и Приштина и то је најважнија ствар када је реч о Америци“, навео је Дачић.

Додао је да Србију чека тешка борба, те да се ми боримо и против америчке подршке Приштини за пријем у Интерпол и навео да је сигуран да Косово неће ући у Интерпол.

Према нејговим речима, лаж је да Косово сада не сарађује са Интерполом, јер није чланица, јер како је објаснио, на Косову се налази мировна мисија УН, која има споразум са Интерполом, те тако Интерпол сарађује са Косовом преко УН.

Министар је за ТВ Прва навео да би Американци и западне земље волели да се питање Косова заврши онако како су и предвидели, а то значи да Србија призна Косово.

Дачић се осврнуо и на изјаву министра Ненада Поповића који је рекао да треба прекинути дијалог уколико Приштина не одустане од војске Косова. Министар Дачић је нагласио да такве изјаве не треба износити пре консултације са председником.

“То су ствари које спадају у ред највиших питања. Србија треба да улаже максимум. Ако нема договора, нема компромиса, Србија никад неће подлећи притисцима. До краја године број земаља које су признале Косово пашће испод 100”, додао је Дачић.

Извор: Б92

The post Гостовање Ивице Дачића на ТВ Прва: Могу САД да пишу колико хоће, нема промене Р-1244 appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »