Eдиција „Ратник“ на Сајму књига: Потресне приче о паклу Кошара и данима када је камен Паштрика горео

Централно место на штанду Министарства одбране и Војске Србије вечерас је заузела едиција „Ратник“, капитално дело са седам књига, на чијих су више хиљада страна сећања учесника ратних дејстава на Косову и Метохији током НАТО агресије 1999. године.

Eдиција „Ратник“ на Сајму књига (фото:Лола Ђорђевић)

Ратни дневници и генерала  Владимира Лазаревића, Небојше Павковића, сећања учесника борби на Кошарама и Паштрику током НАТО-а агресије 1999. године, на првој линији одбране пред покушајима копнене инвазије непријатеља на Косово и Метохију, на граници Албаније и СР Југославије.

Потресне приче о паклу Кошара и данима када је камен Паштрика горео, али су хероји одбране остајали на својим положајима, не дајући ни педаљ своје отаџбине, саткани у седам књига едиције «Ратник» као опомена будућим генерацијама и својеврсни уџбеници из којих треба извући поуке за нека нова искушења.  

генерал-потпуковник Милан Мојсиловић (фото:Лола Ђорђевић)

Штанд Министарства одбране и Војске Србије на 63. међународном сајму књига у Београду вечерас је свечано отворио начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Генерал Мојсиловић је обраћајући се окупљеним нагласио да ће током сајамских дана на штанду бити представљено 20 нових наслова, међу којима посебно место припада едицији «Ратник».

Војно издаваштво, из године у годину, наставља да гради не само свој имиџ, већ и садржајно препознатљив став на целокупној издавачкој мапи Србије. На понос свих, остајемо чувари војног етоса, традиције, и успомене на славну историју, али и издавач са слухом окренутим за нова интересовања читалачке публике у областима као што су војне науке, публицистика, студије безбедности, модернизација, војна техника, наоружање и слично.

генерал-потпуковник Милан Мојсиловић (фото:Лола Ђорђевић)

За сваку похвалу је наших 43 наслова које смо објавили последњих година у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата – нагласио је генерал Мојсиловић додајући да је то наш допринос борби за истину, о узроцима и поводима Првог светског рата, а како је истакао и својеврсна борба против ревизије која се односи на умањење доприноса Србије и њене војске у савезничкој победи.

Према његовим речима, прича о српском ратнику наставља се едицијом „Ратник“, где је у седам књига, 70 саговорника сведочи о херојству наше војске у одбрани Косова и Метохије, тадашње Савезне Републике Југославије, током НАТО агресије 1999. године.

Издвојио бих и књигу „Велики рат записан у камену“, која говори о ратним меморијалима подигнутим као сећање на огромне жртве Великог рата које је Србија дала – нагласио је генерал Мојсиловић.

Говорећи о значају поменутих дела, начелник Генералштаба је истакао да она сведоче о континуитету борбе српског народа за слободу, изградњу модерне државе и очување идентитета и корена не само у немањићкој, већ и светoсавској Србији.

Србија, њен народ и њена војска и данас су пред искушењима која нас прате вековима — остати свој на своме, бити независан, самосталан, слободан. Тој Србији служи и наша писана реч у овим књигама да је подсећа, усмерава, опомиње, осмишњава и јача. Да Србија буде боља, на радост садашњих и будућих генерација иза којих стоји једно велико и богато културно наслеђе, са одговорношћу и обавезом да то чува, допуњава и прати – поручио је генерал Мојсиловић додајући да у свему томе војна издавачка делатност има важну мисију.

Директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин истакао је да је ове године штанд Министарства одбране и Војске Србије двоструко већи, како би примио све љубитеље војне писане речи, а захваљујући подршци министра одбране Александра Вулина, окосница овогодишњег сајамског наступа је едиција „Ратник“ и завршница обележавања јубилеја стогодишњице Великог рата.

Представљање Eдиције „Ратник“ на Сајму књига (фото:Лола Ђорђевић)

На овогодишњем сајму књига, војно издаваштво публици се представило војним књигама, историјом, публицистиком, геополитиком, војном техником, војним здравством, уметношћу, а такође и уџбеничком литературом намењеном Универзитету одбране.

Отварање штанда обележили су и проглашење слогана овогодишњег сајма „Служимо Србији“, као и обраћање потпоручника Маше Илић, најбоље рангиране кадеткиње 139. класе Војне академије, која је истакла да је реч о манифестацији на којој Министарство одбране и Војске Србије већ дуги низ година остављају свој печат, показујући како интелектуалним капацитетима располаже и којим темама се бави.

Представљање Eдиције „Ратник“ на Сајму књига (фото:Лола Ђорђевић)

У културно-уметничком делу програма, посетиоци штанда, имали су прилике да уживају и у наступима Мешовитог хора и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички».

Отварању штанда Министарства одбране и Војске Србије на 63. међународном сајму књига присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »