Ђурић: Данашњи напад, доказ против милитаризације Албанаца

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић апеловао је на међународну заједницу да реагује на данашњи напад на православне ходочаснике, који су обилазили српске манастире у Метохији.

„Данашњи напад је само још једно упозорење каква би судбина задесила све српске светиње на Косову и Метохији уколико би остали без заштите, и зато апелујем на међународну заједницу да најозбиљније реагује, јер то није само напад на ходочаснике, већ и на симболе заједничке европске хришћанске традиције и европске вредности“, истакао је Ђурић.

Ђурић је истакао да је то, истовремено, још један аргумент против милитаризације косовско-метохијских Албанаца, јер друштво у којем се стимулише или барем не санкционише верско насиље не сме имати војне снаге, пошто те снаге сасвим сигурно неће ставити у службу мира и безбедности грађана, без обзира на њихово верско и национално опредељење.

Православни ходочасници који су данас обилазили српске манастире у Метохији поново су били жртве каменовања, а у нападу на два аутобуса код Истока само пуком срећом није било повређених, рекао је Ђурић.

Ђурић је напоменуо да су албански екстремисти данас на Косову и Метохији још једном показали колико им је страна верска толеранција и колико презиру и хришћанску прошлост наше јужне покрајине и споменике српске православне баштине.

Ђурић је додао да Европа не сме остати нема и пасивна пред експанзијом екстремизма и верског радикализма на Косову и Метохији, јер то је пошаст која не познаје границе и сутра би могла запретити и престоницама европских држава.

„Косово и Метохија је постало лонац у којем се кувају сви облици мржње и екстремизма, и пред тиме се више не могу и не смеју затварати очи“, додао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »