Вес Мичел: Ривали америке шире политички и војни утицај на Балкану

Помоћник државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове Вес Мичел изјавио је да ривали Америке шире политички, војни и трговински утицај широм Балкана.

Вес Мичел (фото : Лола Ђорђевић)

изјавио је да ривали Америке шире политички, војни и трговински утицај широм Балкана.

Стејт департмент је  саопштио да је Мичел то поручио на конференцији Атлантског савета одржаној у Вашингтону, на којој је подсетио да се следеће године обележава три деценије од краја комунизма у Европи.

«Пре скоро 30 година нације широм централне Европе, многе од њих са државном традицијом независности, ослобођене су дуге комунистичке тираније», навео је Мичел.

Приметио је, међутим, да данас постоји ново надметање за утицај у свету.

«Данашње геополитичко надметање снажно се осећа у централној и источној Европи. Од Балтика до Јадрана, широм Балканског полуострва и кроз Кавказ ривали Америке шире сопствени политички, војни и трговински утицај. Русија је поново војни фактор у овом региону, након инвазије у Грузији и Украјини. Далеко преко (сопствене) границе, у земљама централне Европе, Русија користи манипулативну енергетску тактику, корупцију и пропаганду како би изнутра ослабила западне нације и поткопала њихове везе са САД», рекао је Мичел.

Пекинг користи дипломатију «дужничке књиге»

Констатовао је и да је први пут у историји Кина постала велики играч у централној и источној Европи, наводећи да Пекинг користи дипломатију «дужничке књиге» да акумулира инфраструктуру и натера мање нације на уступке.

«Ова тактика одраз је кинеског понашања на међународном нивоу, где је Пекинг ангажован у непоштеној трговинској пракси која укључује крађу ИП адреса, привредну шпијунажу и дампинг цене», казао је Мичел.

Подсетио је да је 2008. године Кина инвестирала мање од милијарде долара у Европи, а 2017. кинеске стране директне инвестиције у Европи износиле су 42 милијарде долара, а укупне инвестиције 318 милијарди долара.

Последњих година, додао је, Кина је преузела контролу над 360 европских компанија и сада поседује или контролише скоро десетину целокупних лучких капацитета Европе, пише Танјуг.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »