Турски званичник: Ускоро ћемо открити шта се догодило са телом Кашогија

Кашогијеви ДНК узорци достављени Турској, што значи да истражитељи неће морати да траже узорке од Саудијске Арабије, рекао неименовани званичник. Турско-арапска медијска асоцијација тражи да «власт која је издала налог» за убиство буде кажњена. Турска «никада неће дозволити забашуривање» убиства саудијског новинара, поручују из владајуће странке.

 

Неименовани високи турски званичник рекао је да ће истражитељи вероватно ускоро утврдити шта се догодило са телом убијеног саудијског новинара Џамала Кашогија.

Званичник је Ројтерсу рекао и да су Кашогијеви ДНК узорци достављени Турској, што значи да истражитељи неће морати да, за сада, траже узорке од Саудијске Арабије.

Истовремено, председник Турско-арапске медијске асоцијације, Турак Кислакчи, рекао је, говорећи испред саудијског конзулата у Истанбулу где је Кашоги последњи пут виђен како улази 2. октобра, да би требало казнити «власт која је издала налог» да Кашоги буде убијен, преноси АП.

Кислакчи тврди да су Кашогија «убиле крвожедне убице» и истиче да његова група тражи «истинску правду» за убијеног колегу.

У међувремену, потпредседник турске владајуће Партије правде и развоја, Нуман Куртулмуш, рекао је данас да Турска «никада неће дозволити забашуривање» убиства саудијског новинара Кашогија.

Куртулмуш је навео да ће његова земља поделити са светом доказе о убиству Кашогија и да је «коначан резултат» истраге близу.

«Саудијска администрација неће моћи да се измигољи из овог злочина уколико он буде потврђен», закључио је овај високи турски званичник.

Саудијска Арабија је синоћ саопштила да је саудијски новинар и дописник Вашингтон поста Џамал Кашоги убијен у тучи са људима које је срео у конзулату те земље у Истанбулу, чиме је Ријад први пут признао да тај новинар није жив, након што је две недеље негирао да је умешан у његов нестанак.

«Истрага је још у току и ухапшено је 18 Саудијаца до сада», наводи се у саопштењу саудијског тужиоца и додаје да су саветник Краљевског суда Сауд ел Катани и заменик директора обавештајне службе Ахмед Асири смењени, пренео је Ројтерс.

Саудијска верзија догађаја се умногоме разликује од оне коју су изнели турски званичници, а који тврде да је Ријад послао «одред смрти» да убије и раскомада Кашогија.

Кашоги је последњи пут виђен 2. октобра, када је улазио у конзулат, након чега су турски медији тврдили да је тамо убијен и раскомадан, а Саудијска Арабија је те наводе све време негирала.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »