Римски гробови на Тргу републике: После откопавања темеља Стамбол капије, археолози на трагу новог открића

После проналаска делова бедема Стамбол капије, радници ангажовани на реконструкцији Трга републике, по свему судећи, пронашли су и неколико римских гробова!

откопавања темеља Стамбол капије на Тргу републике (фото:Лола Ђорђевић)

Према речима Адама Црнобрње, председника Српског археолошког друштва, поред Стамбол капије чији је проналазак заузео велики простор у медијима, пронађене су и неправедно запостављене римске гробнице.

— Код споменика Кнезу Михаилу још 1882. је Михаило Валтровић, оснивач Српског археолошког друштва, али и чувар Народног позоришта, вршио прва ископавања и пронашао петнаестак римских гробова-бунара који датирају из првог века — казао је Црнобрња у Београдској хроници РТС.

откопавања на Тргу републике (фото:Лола Ђорђевић)

Овакви подаци не треба да чуде, будући да је познато да се значајна археолошка налазишта протежу практично целим потезом од Трга републике до Калемегдана.

Испод споменика кнезу Михаилу налазило се место где су Римљани спаљивали, па сахрањивали покојнике — рекао је недавно хроничар Београда др Видоје Голубовић.
У римским гробовима могле би бити пронађене и разне драгоцености.

 Мушкарци који су били део војне службе или државне администрације сахрањивали су се са појасевима и фибулама које су означавале њихов ранг, док су жене почивале уз раскошан накит, па чак и прибор за шминкање — објаснила је раније за “Блиц” др Софија Петковић.

Како бисмо добили потврду ових информација, контактирали смо и Завод за заштиту споменика културе који надгледа радове на Тргу републике. Међутим, они још нису ни потврдили ни демантовали проналазак римских гробница.

Сахрањивани и црвеноармејци

Након ослобођења Београда, октобра 1944. велики број припадника Црвене армије сахрањен је управо на месту данашњих ископина, о чему сведоче и фотографије из тог времена. Међутим, 1954. њихови остаци су пребачени на Гробље ослободилаца.

Римске терме на Студентском тргу

Археолози су јединствени у ставу да би највише остатака из римског доба могло да буде пронађено на простору Студентског трга и околине, када почне изградња поџемне гараже. Испод самог парка наводно се налазе римске терме.

извор : https://www.blic.rs/ Jovana Aleksić

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »