Одата почаст погинулим совјетским пилотима и ветеранима на Авали(ФОТО)

Давне 1964 обронци планине Авала постали су вечна кућа совјетским херојима, црвеноармејцима који су раме уз раме са борцима Нарадонослободилачке војске ослобађали градове и села наше земље. Постала је вечна кућа наше руске браће, којих се ми данас сећамо.

Денис Кузнедењев одаје почаст погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)

У оквиру обележавања 74-годишњице ослобођења Београда од нацистичке окупације представници амбасаде Руске Федерације, амбасада Белорусије, Украјине и Азерјбеџана, Владе Србије, града Београда, Војске Србије, СУБНОР-а.

Почаст руским ратним ветранима и пилотима одали су чланови мото клуба Ноћни вукови Србије

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)

Подсетимо, тог 19 октобра 1964. године, у авионској несрећи на обронцима Авале, трагично је настрадала цела делегација тадашњег Совјетског Савеза која је у српску престоницу кренула на прославу двадесетогодишњице од ослобођења у Другом светском рату.

Југословенски државни врх са почасном четом припадника ЈНА и војном музиком требало је да дочека високу делегацију предвођену маршалом Бирјузовим и генералом Ждановим, народним херојима који су и сами учествовали у ослобађању Београда.

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)

Слетање њиховог „Иљушин Ил-18″ авиона очекивало се првобитно у 9.30, да би било померено за два сата касније.

На радару су последњи пут лоцирани у 11.34 после чега им се изгубио траг. Следећег момента ударили су у падину Авале, а авион је експлодирао недалеко од Споменика Незнаном јунаку.

Погинуло је свих 18 путника, седам чланова делегације и 11 чланова посаде.

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)

Скоро истог тренутка проглашена је дводневна жалост, отказане су све приредбе, а и украсна декорација града убрзо је скинута.

Београд је из празничне прешао у комеморативну атмосферу.

Посмртни остаци настрадалих пребачени су у Дом ЈНА где су им Београђани у великом броју одавали пошту.

Тужна поворка испратила их је на 25 километара дугачкој траси до војног аеродрома у Батајници, одакле су њихова тела враћена у домовину.

одавање почасти погинулим на Авали (фото:Лола Ђорђевић)

Сахрањени су у заједничкој гробници на московском гробљу Новодевичје, где им је подигнут споменик, баш као и на месту погибије на Авали.

«Овде су у авионској несрећи у јутро 19. октобра 1964. године погинули совјетски хероји, наши ратни другови и пријатељи. Октобра 1944. овде су се борили за слободу Београда. Овде октобра 1964. улазе у легенду нашег града. Постају знамен братства и заједничке борбе», стоји поред споменика на Авали.

Званична Москва је истог дана послала другу делегацију, како Совјетски Савез не би изостао са церемоније у главном граду Југославије.

Извор: Википедија/Политика

приредила: Лола Ђорђевић

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »