Мартиновић: СНС је дошла на власт у време када је требало бити политички храбар

Мартиновић је указао да је, СНС дошла на власт само четири године након оснивања, у време када је, како је навео, требало бити политички храбар, мудар и одговоран јер је Србија била практично без икакве перспективе.

„Србија је била држава очајних, која није знала у којем правцу треба да иде. Када је СНС преузела власт то је био веома тежак и мучан период спрске историје. Морали смо пре свега да спасимо земљу од банкрота, да стабилизујемо наше јавне финансије и да оживимо практично мртву спрску економију коју тада практично нисмо ни имали“, навео је Мартиновић.

Осврћући се на децентрализацију, Мартиновић је подсетио да се о њој много причало у време власти Демократске странке и Бориса Тадића, али да се, како је навео, суштински ништа није урадило.

„Тек је СНС унела живот у сваки део Србије од Суботице до Врања. Имали смо општине које од Титовог периода није посетио ниједан државни функционер, попут Лебана, Житорађе, Владичиног Хана… то су биле општине на маргини“, навео је шеф посланичке групе СНС.

Задатак СНС је био да врати живот Србији и поправи њен међународни имиџ, јер како је рекао, Србију у то време нико није озбиљно доживљавао, ни ЕУ ни Русија.

„О Кини не треба ни да говоримо. Ја мислим да пре доласка Александра Вучића и СНС на власт ниједна озбиљна инвестиција нити озбиљан разговор са Кином није вођен“, истакао је Мартиновић и подсетио да је у лето 2012. године мало ко веровао да ће Србија после шест година моћи да се похвали чињеницом да је постала лидер у региону.

„Ми смо данас и политички и екомонски и инвестициони и инфраструктурни али и спорстки и културни лидер у региону. То су огромни успеси. Стабилизовали смо наше јавне финансије, за последње четири године успели смо да отворимо стотину нових фабрика, да незапосленост спустимо са 26 одсто на 11 одсто, лидер смо у региону по директним страним инвестицијама, а трећи у Европи по расту бруто друштвеног производа“, навео је Мартиновић.

Истакао је и да Србија данас има јасну и дефинисану спољну политику и о сваком политичком питању има став који износи и овде и у Бриселу, Њујорку и Москви.

Србија је, како је рекао, опредељена да буде војно неутрална, да постане чланица ЕУ.

Мартиновић је напоменуо да су вршени велики притисци на државу да уведе санкције Русији.

„Ми то нисмо урадили и имамо најбоље могуће односе са Кином и Русијом“, нагласио је Мартиновић истовремено указујући да је почео процес повлачења признања једнострано проглашеног Косова.

Србија је како је истакао сада у дилпоматској офанзији и почела је да бележи успехе.

Подсећајући Вучићеве контакте, Мартиновић је истакао да мало ко од председника држава и влада може да приђе близу председнику Србије када су у питању контакти са највећим светским државницима.

Мартиновић је такође истакао да је за довођење инвеститора било потребно пре свега вратити поверење у државу, правни систем и да се неко бави привлачењем инвестиција.

Највећу заслугу за то има Александар Вучић, најпре као потпредседник владе па премијер и сада као председник, закључио је шеф посланичке групе СНС.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »