Македонија мења име! Собрање потврдило уставне промене

Македонско Собрање у првом читању изгласало је синоћ са 80 гласова «за», без уздржаних и «против», одлуку о приступању изменама Устава те земље, јавио је плусинфо.мк.

Те промене би требало да омогуће примену Преспанског споразума, који су почетком јула потписали представници Грчке и Македоније.

На основу Преспанског споразума та бивша југословенска република би убудуће требало да се зове Република Северна Македонија.

Шефови дипломатија Грчке И Македоније потписали су Преспански споразум у присуству премијера, након преговора који су трајали дуже од годину дана уз посредовање УН, а његово прихватање подразумева решење вишедеценијског спора две суседне земље.

Спор због имена Република Македонија разлог је због којег је Грчка готово 27 година блокирала улазак Мкедоније у НАТО И ЕУ.

Иначе, Македонија је јуче у Бриселу званично отворила преговоре о прикључењу тој северноатлантској алијанси.

Након три дана расправе и два дана паузе, у тренутку када се чинило да владајућа коалиција неће моћи да «намакне» двотрећинску већину за изгласавање споразума, у Собрању је дошло до великог преокрета.

Са закашњењем од десет сати, македонски парламент усвојио је у првом читању владин предлог за измену устава, а због тесне већине посланици су се изјашњавали појединачно.

Одлука парламента ступа на снагу одмах.

У наставку процедуре, председник парламента Таљат Џафери би требало да у року од 15 дана припреми Нацрт измењеног Устава Македоније, пренео је порталалб.

До само пре неколико сати посланици најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ су тврдили да ће гласати тако што ће поштовати вољу грађана изражену на недавно одржаном, али неуспелом, референдуму.

Према Преспанском споразуму биће предложена четири амандмана: први је о промени имена Републике Македоније у Република Северна Македонија, други о изменама и допунама преамбуле Устава, трећи ће гарантовати територијалне границе а четврти треба да гарантује бригу за македонске држављане у дијаспори и шире.

Скопски медији су иначе пренели да су јуче из кућног притвора пуштена два посланика ВМРО-ДПМНЕ, Сашо Василевски и Лубен Арнаудов, који су оптужени да су учествовали у насиљу у парламенту 27. априла прошле године.

За измене уставних амандмана гласала је владајућа већина уз осам посланика опозиције, јавила је Телма тв, а у међувремену генерални секретар ВМРО-ДПМНЕ Игори Јанушев оптужио је владајућу већину да је платила посланицима опозиције да промене мишљење и гласају за уставне промене, што су из владајуће коалиције демантовали.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »