„Апачи“ које су Американци продали Јужној Кореји — неупотребљиви

Борбени хеликоптери „апач АХ-64Е“, који су прављени за Јужну Кореју, потпуни су промашај, јер њихови радари нису били у могућности да открију непријатељске мете на тестирању због грешке на софтверу, као ни бродове ни подморнице, наводи сајт „Дифенс њуз“.

Шест од 36 хеликоптера произведених у „Боингу“, који су већ завршили у јужнокорејској армији, опремљено је „Локид Мартиновим» радарским системима за контролу ватре „лонгбоу», преноси РТС.

Тај препознатљиви систем, постављен изнад ротора, има могућност да истовремено лоцира 128 мета.

Међутим, током оперативних тестова ваздушних удара, одржаних између октобра и новембра прошле године, радар је четири постојеће мете регистровао као 101 мету, наводи се у извештају аквизиционог одељка Министарства одбране САД.

На посебним тестовима у планинским пределима, радар је погрешно лоцирао 18 мета на удаљености од шест километара од реалних девет мета, плус још 18 мета на удаљености од три километра од правих пет мета.

Такође, систем није успео да открије ниједну мету током теста над водом, наводи се у извештају.

„Главни разлог за куповину ових хеликоптера био је да откривају и спрече могућу инфилтрацију севернокорејских брзих чамаца или ховеркрафта на погранична острва“, објаснио је члан Комитета за одбрану Јужне Кореје.

„Без одговарајућих оперативних могућности радара не може се користити у таквим мисијама.“

Јужна Кореја, која поседује два батаљона са 36 летелица „апач АХ-64Е“, хеликоптере је добила у оквиру уговора склопљеног 2013, за 1,6 милијарди долара.

Ескадрила је под командом јужнокорејске авијације оперативна од децембра прошле године.(rs.sputniknews.com)

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »