Амбасада САД у Приштини: наставићемо да подржавам БСК

Амбасада САД у Приштини саопштила је да ће наставити да подржавају Безбедносне снаге Косова (БСК) и након усвајања у првом читању три закона који се односе на БСК и захтевају «дисциплинован и транспарентан процес трансформације».

Radio Slobodna Evropa

«САД ће наставити да подржавају дисциплиновану и транспарентну транзицију БСК у професионалну, мултиетничку војску која ће се допуњавати са војском НАТО-а и са ограниченим мандатом територијалне самоодбране», саопштено је из амбасаде САД за портал Газета експрес (gazetaexpress.com).

Америчка амбасада захтева од косовских лидера да дају гаранције да ће процес трансформације Безбедносних снага укључити и представљати све мањине.

«Подстичемо политичко вођство Косова да обезбеди да се процес (трансформације) настави на свеобухватан и врло пажљив начин који представља све грађане Косова, који ће бити тесно координисан са НАТО-ом», наводи се у одговору.

Представници Српске листе у Скупштини Косова настављају да се категорички супростављају покушају трансформације БСК у војску и оцењују да је њено формирање «претња за Србе».

Премијер Рамуш Харадинај након недавног сусрета са секретаром одбране САД Џејмсом Матисом изјавио је да је високи амерички званичник дао дозволу Косову да настави процес формирања војске Косова.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »