Штрахе против војске Косова и чланства у Интерполу

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјаснио се, након разговора са првим потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем у Бечу, против чланства Косова у Интерполу, као и против формирања војске Косова. Министар Дачић је нагласио да Београд никада неће подлећи било којим притисцима који ће решити питање статуса Косова на основу једностраних аката који су донесени у Приштини у претходном периоду.

Хајнц Кристијан Штрахе је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да се на питања о чланству Косова у Интерполу и формирања војске не може дати позитиван одговор док се питање Косова не реши на нивоу УН.

Појаснио је да Аустрија негативно гледа на чланство Косова у Интерполу, јер најпре треба разјаснити правно стање у складу са Резолуцијом УН 1244.

«Све док немамо решење у складу са Резолуцијом 1244, а она је обавезујућа за обе стране, не може се говорити о чланству у Интерполу и војсци. Без решења које је у складу са Резолуцијом 1244, нема даљих корака», поручио је Штрахе.

Према његовим речима, на Балкану постоје отворена питања која треба да се реше и не смеју се унети у ЕУ. У томе одговорност имају Београд и Приштина, који треба да допринесу мирном решавању отворених питања.

Подсетио је да су вођени разговори и да је чак размотрено као могуће решење размена територија са циљем успостављања одрживог мира.

«То је сада, чини се, на леду, али показује да постоје праве иницијативе које могу водити ка договору ако су обе стране добре воље и пре свега међународна заједница резултате договора поштује и прихвати», подвукао је Штрахе.

Истакао је да треба да буде циљ да две стране постигну договор, јер је само тако могућ мирни развој.

Отворена питања око граница треба мирно решавати уз договор и за то постоји пуна подршка Аустрије, нагласио је Штрахе.

«Размотрити размену територија – ако буде компромиса»

Подвукао је да ако двије стране постигну компромис, а размену територија виде као могућност за постизање одрживог решења, према којем би део севера Косова где живе Срби, и дио Србије у којем живе Албанци разменили, то требало да се размотри.

«Увек смо имали став да погођене стране треба да дају предлоге и да договор мора да буде одржив. Ако се две стране договоре око компромисног решења, међународна заједница би то требало да поштује, јер би се тиме проблем одрживо решио, а онда више ништа не би стајало на путу будућем пуном признању Косова и имали бисмо правно разјашњење у вези с Резолуцијом 1244», објаснио је Штрахе.

Подсетио је да се подразумевало, када је дошло до разлаза Чешке и Словачке, да се поштује договор два народа.

«Зашто то што је тада било прихваћено од међународне заједнице, на основу мирног договора две стране, сада не би било могуће на Балкану», упитао је Штрахе.

Истовремено је нагласио да у решавању отворених питања треба узети у обзир и српске интересе, који наилазе на слух у Аустрији.

Штрахе је нагласио да се мора разумети да је Косово од битног интереса за Србију и да се по том питању треба обазриво односити.

Указао је да је битно да се у позитивном духу дође до одрживог решења које би обе стране прихватиле, јер би тада будућност Балкана могла позитивно да се развија у смеру Европе.

Навео је да већ дуже време негује пријатељски контакт са српским политичарима и да се то сада диже и проширује на ниво две владе.

«Србија је без сумње једна од најважнијих земаља на Балкану и гарант за мир и стабилност у региону. Односи Србије и Аустрије су већ сада добри, али треба да буду продубљени. Идуће године славимо 150 година од успостављања дипломатских односа. Мислим да је Србија на позитивном путу у правцу ЕУ, а Аустрија ће је у томе подржати», поручио је Штрахе.

Навео је да Аустрија жели да подстакне и подржи благостање, мир и стабилност на Балкану, а приступни процес су најбоље средство за то.

Европска перспектива Србије и других земаља Западног Балкана, према његовим речима, у сопственом су интересу Аустрије.

Подсетио је да је Аустрија један од највећих инвеститора у Србији са око 400 предузећа која запошљавају око 18.000 људи.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »