Купер: Смешно задржати у српском Уставу да је Косово део Србије

Бивши посредник у дијалогу Београда и Приштине, британски дипломата Роберт Купер, сматра да је процес обележило више успеха него назадовања. Не сматра да је дијалог мртав и поручује да је «смешно задржати у Уставу да је Косово део Србије», када је ситуација у реалности другачија, преноси портал «Јуропијен Вестерн Балканс».

По питању улоге Европске уније у целом процесу дијалога Београда и Приштине, бивши посредник Роберт Купер сматра да је једина грешка Брисела што није инсистирао на «имплементацији договореног на обе стране».

То је, каже, кључни недостатак што је утицало на изражено неповерења између обе стране и данас.

«Смешно је задржати у Уставу да је Косово део Србије, када је ситуација у реалности потпуно другачија», поручује британски дипломата.

Такође наводи да није сигуран да ће постизање споразума о нормализацији односа укључивати Асоцијацију српских општина на Косову.

«Не сматрам да је идеја о Асоцијацији српских општина лоша, Срби су мањина на Косову, па можда би се тако осећали комфорније», додаје Купер.

Купер не мисли да је процес неуспешан и радује се што је достигао ниво који сада постоји између председника Вучића и Тачија.

«Они сада разговарају о битним стварима и све у свему, реч је о позитивној причи», сматра Купер.

Оцењује да Европска унија није променила став по питању коначног решења када је реч о размени територија, већ да Брисел и даље разматра велики број отворених опција.

«Не сматрам да ће размена територија бити најбоље решење. По мом мишљењу, најбоље решење ће бити оно које ће унапредити односе Београда и Приштине. Ако се дође до споразума, онда тај споразум треба да води обе стране ка заједничкој сарадњи», истиче Купер.

Купер такође не мисли да је дијалог «мртав», како тврде политичари у Приштини и Београду, већ да је реч само о промени оквира самог дијалога.

«Са техничког нивоа прешао је на политички у 2012. години. Сада је дошао на ниво где ће се, највероватније, постићи најбољи споразум ако представници Београда и Приштине преговарају без спољних посредника», закључује Купер.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »