Асанж од Еквадора тражи боље услове комуницирања

Оснивач «Викиликса» Џулијан Асанж поднео је у Еквадору жалбу у којој захтева бољи приступ каналима комуницирања у оквиру његовог азила у амбасади те земље у Лондону, изјавио је његов адвокат на конференцији за новинаре, преноси «Ројтерс».

Еквадор је овог месеца Асанжу поново омогућио делимични приступ Интернету, пошто му је комуникација са спољним светом прекинута у марту.

Како је тада саопштила влада Еквадора, то је учињено јер је он на друштвеним мрежама расправљао о питањима која би могла да нанесу штету дипломатским односима те земље, а међу којима је била дипломатска криза Лондона и Москве, као и сепаратизам у Каталонији, преноси Ројтерс.

Еквадорски медији су раније објавили да је оснивачу «Викиликса» наређено је да не помиње теме које би могле да угрозе дипломатске интересе Еквадора.

На сајту Кодиго видрио је почетком недеље објавио меморандум од девет страна у коме се наводи да је Асанжу забрањено да се меша у унутрашње послове других држава, преноси АП.

Асанж се у просторијама еквадорске амбасаде налази већ шест година, након што је британски суд наложио да буде испоручен Шведској, где је био оптужен за сексуални напад.

Та оптужница је у међувремену одбачена, али он и даље страхује да би, ако напусти амбасаду, могао бити ухапшен и евентуално испоручен САД, где је тражен због објављивања тајних дипломатских депеша.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »