Русија испунила свој задатак у Сирији

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Москва постигла своје циљеве које је поставила себи на почетку операције у Сирији.

„Ми смо у целини испунили свој задатак“, рекао је Путин на дебатном форуму „Валдај“ који се одржава у Сочију.

Он је додао да је наредна фаза политичко решавање проблема у Сирији.

Председник је нагласио да је Русија почела операцију у Сирији због претње од тероризма, између осталих и Русији.

Путин је рекао да нико не зна шта се дешава на обали Еуфрата, који је под патронатом САД.

„Терористи ИСИЛ-а који се тамо налазе су у последње време почели да шире зону свог присуства и заробили су око 700 талаца. Они су поставили ултиматуме обећавши да ће, уколико ти ултиматуми не буду испуњени, сваки дан убијати по десеторо људи. Прекјуче су погубили првих десет особа“, додао је руски председник.

Он је објаснио да је на почетку операције Русија поставила себи циљ „да избегава потпуну сомализацију територије Сирије», деградацију државности у земљи, као и „инфилтрацију са територије значајног дела терориста на територију Русије и територије суседних земаља са којима немамо царинске баријере и, заправо, границе — безвизни режим“.

„Ово би за нас било веома опасно“, нагласио је руски лидер. „Ми смо својим акцијама у великој мери спречили ову опасност“, рекао је Путин.

Председник је нагласио да је захваљујући напорима Русије очувана сиријска државност, због чега се ситуација у региону стабилизовала. „Ми смо за ових пар година ослободили скоро 95 одсто територије Сирије“, истакао је он.

Следећи корак би требало да буде политичко решење ситуације на платформи Уједињених нација, уверен је Путин.

„Сада морамо да формирамо уставни одбор. Посао није лак, али се ипак креће напред и надам се да ћемо даље напредовати са нашим партнерима у овој области“, закључио је руски председник.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »