Лавров: Русија неће дозволити пролаз НАТО бродова у Азовско море

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су нереални планови Украјине да одржи војне вежбе са НАТО-ом у Азовском мору.

«Сада Украјина жели да одржи војне вежбе са НАТО-ом али то ће бити тешко јер Споразум са Украјином захтева сагласност Русије за пролазак бродова кроз Азовско море»- рекао је Лавров у интервјуу за RT France, Paris Match и Le Figaro.

«Али они то желе и у томе им се активно помаже»- рекао је Лавров.

Према речима руског министра вањских послова, акције НАТО-а близу граница Русије су провокативне.

«Акумулација наоружања на нашим границама, расположење за модернизацију транспортне инфраструктуре у Европи тако да америчко тешко наоружање, а вероватно и оружје других земаља НАТО-а, олакшава долазак на наше границе је  искрено провокативна ваежба,а не наше са Кином усред Сибира, већ у Украјини , у Грузији и Црном мору «, — рекао је Лавров.

Размештање америчке дивизије у Црном мору.

Шеф дипломатије изјавио је да би размештање НАТО дивизије у Пољској представљало кршење основног акта НАТО-Русија и најавио да ће Русија пратити догађаје који се тичу њене безбедности.

«Све вежбе које тренутно држе НАТО у балтичким државама, Пољској, Румунији и другим земљама, распоређивање контигената у Немачкој, Канади, Енглеској и, по мом мишљењу, Француске у балтичким државама, Пољској, идеја наших пољских колега да позову америчку дивизију на своју територију, биће директно кршење оснивачког акта НАТО-Русија којим се забрањује распоређивање значајних борбених снага на територији земаља чланица НАТО-а из источне и централне Европе — то су све врло занимљиви процеси «, рекао је он.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »