Дачић: „Савет Европе један је од кључних ослонаца европске институционалне архитектуре“

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић присуствовао је у Стразбуру свечаности поводом обележавања 15 година од пријема Републике Србије у Савет Европе.

„Савет Европе је једна од најстаријих и једина међународна организација која је окупљала све државе Европе. У том смислу, после 15 година, огромна је корист коју смо добили чланством у СЕ, пре свега када је реч о хармонизацији нашег законодавства, примени и прихватању различитих конвенција, експертиза у домену заштите људских права, владавине права, и демократије у најширем смислу речи. Сами грађани су имали корист, јер су добили и надлежност Европског суда за људска права.

Наше чланство је уследило након атентата на премијера Ђинђића, у циљу консолидације демократије у Србији и мислим да је постигнут огроман напредак, нарочито последњих година.

Разговарао сам са генералним секретаром Савета Европе Торбјорном Јагландом који веома уважава допринос Србије стабилизацији прилика у региону.

Информисао сам га о разговорима који се воде са Приштином. Веома је важно да постоји дијалог, да се на такав, миран начин решавају отворена питања. Он је сам рекао да постоје два проблема, а то су Брегзит -када је ЕУ у питању, и могући излазак Русије из Савета Европе. Подржавамо настојања генералног секретара Јагланда да се изнађе решење које би омогућило учешће свих и које би омогућило опстанак Савета Европе као једног кључног ослонца европске институционалне архитектуре.

Сматрамо да би пријем „Косова“ у Савет Европе представљало директно кршење међународног правног поретка и свих статутарних норми Савета Европе и томе се противимо. Односно, сматрамо да сваки пријем „Косова“ пре институционалног краја дијалог Београда и Приштине представља велику опасност за дестабилизацију читавог региона.

Видите да представници Приштине живе у неком свом свету и да не разумеју реалност која се дешава. Већина међународних фактора схвата да је потребно наћи компромис. Такође, Приштина стално говори да је више од 116 земаља признало „Косово“. Ноћас сам се вратио из Лесота који је повукао признање „Косова“. Седам држава је повукло признање у овој години. До краја године ће их бити испод од 100.

Аргументи Приштине више не налазе међународну подршку и зато мислим да нема никаквих шанси да Косово буде примљено у Интерпол, имајући у виду да је велики број земаља променио своје становиште. Много је боље да се окрену дијалогу него да на овакав начин покушавају да уђу у разне међународне институције“, рекао је обраћајући се новинарима шеф српске дипломатије.

Извор: МСП

The post Дачић: „Савет Европе један је од кључних ослонаца европске институционалне архитектуре“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »