Ван дер Белен: Брегзит не утиче на процес проширења ЕУ

Председник Аустрије објашњава да тешки преговори око Брегзита немају непосредне последице на преговоре око пријема нових чланица ЕУ, а нарочито земаља Западног Балкана.

Александер ван дер Белен (фото:Лола Ђорђевић)

Ван дер Белен је то рекао одговарајући на питања новинара да ли ће преговори око Брегзита утицати на динамику пријема нових чланица у ЕУ.

Председник Аустрије је рекао да, уколико су ти преговори око Брегзита изазвали нешто, то је схватање колико је тешко иступити из ЕУ и да су «наши пријатаљи из УК» потценили те потешкоће.

 Аустрија са завишћу гледа на економске резултате Србије

Аустријски председник напомиње да његова земља са завишћу гледа на економске резултате Србије и примећује да Србија, на пример, има већу стопу раста од Аустрије.

«Радује ме и није тајна да са поштовањем гледамо на напоре које су председник Александар Вучић и Влада Србије предузели посебно у спровођењу економских реформи. Ми у Аустрији са завишћу гледамо на те успехе. Србија има већу стопу раста од нас, и брже је успела да смањи јавни дуг», рекао је Ван дер Белен.

Оценио је да се Србија, укупно гледано, међу кандидатима за чланство у ЕУ, налази у «пол позицији».

«Примерено би било да се ускоро, претпостављам на Самиту ЕУ у децембру, отворе даља поглавља у приступним преговорима Србије», подвукао је Ван дер Белен.

Ван дер Белен је указао да је са Вучићем имао прилику у фебруару да разговара у Бечу, и затим крајем августа у Алпбаху.

«Могу се са председником Вучићем сложити да су односи Аустрије и Србије изузетно дубоки, добри, да смо пријатељске државе. То се одржава не само у политици, већ и економији. Аустрија је већ годинама један од највећих инвеститора», подсетио је Ван дер Белен.

Александар Вучић и Александер ван дер Белен (фото:Лола Ђорђевић)

Такође је посебно указао на људске везе између две земље.

«Те везе постоје између наше две земље, посебно су тесне између Беча и Београда. Имамо велику српску мањину која је већ узела претежно аустријско држављанство, а која је пореклом из Србије», указао је аустријски председник.

Ван дер Белен је подсетио да Аустрија тренутно председава ЕУ и да му је било важно да током председавања дође у посету Србији и још једном подвуче добре односе две земље, те и подршку европском путу Србије.

 Уједињена Европа има већу тежину на светској сцени

Председник Аустрије поручио је да, уколико одређене политичке партије у Италији и Француској стварно мисле да у неком тренутку расформирају Европску унију, не чине услугу својој земљи.

«Заједно, у оквиру ЕУ, у светској политици имамо већу тежину него свака земља понаособ», рекао је Ван дер Белен.

На питање који положај има национализам у модерној држави и модерној Европи, Ван дер Белен је рекао да сматра да су идеје национализма из 19. века и старе представе о националном суверенитету потпуно превазиђене, посебно за мале европске државе.

«Ако говоримо о патриотизму, да човек своју домовину у политичком, привредном, културном смислу брани, онда је то у мојим очима нешто сасвим нормално и у том смислу сам и ја аустријски патриота», рекао је Ван дер Белен.

Александар Вучић (фото:Лола Ђорђевић)

Председник Вучић је, одговарајући на исто питање, рекао да се патриотизам за њега подразумева и да нема ништа лепше од љубави према земљи и народу, али да га помало плаши деценијски тренд «пуне и све снажније селфвиктимизације» већине других народа у региону, у којој су Срби главни кривци за све, али и додао да ће то тим народима донети проблеме у решавању проблема са сопственим грађанима.

«Ми, Срби, суочавамо се и са проблемом да сачувамо и одбранимо себе од свеколике кривице за све што се десило на простору бивше Југославије и тиме додатно подижемо зидове између нас и других. Ако тако размишљамо сви, претпостављам да ћу ја увек наћи више кривице код другог, а они нешто више кривице код нас», рекао је Вучић.

То доприноси даљем развоју нетрпељивости што у годинама пред нама може да доведе до негативних последица због чега је важно радити на очувању мира и стабилности, поручио је Вучић.

Извор РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »