Турски медији: Кашоги мучен у саудијском конзулату

Провладин турски лист «Јени Сафак» објавио је детаље аудио-снимка убиства саудијског новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу, који показују да је био мучен.

Новине пишу да се на снимку чују речи саудијског генералног конзула упућене људима који су мучили Кашогија и који је тражио од њих да то раде напољу и да му не праве проблеме, преноси АП.

Како се наводи, један од мучитеља је понављао «Ћути ако желиш да живиш када се вратиш у Саудијску Арабију».

Саудијски званичници нису одговарали на позиве агенције да прокоментарише случај, а Ријад је раније негирао оптужбе да је Кашоги убијен.

Безбедносне службе у Турској користе провладине медије како би у јавност пустиле детаље о случају «Кашоги», чиме појачавају притисак на Саудијску Арабију.

У међувремену, Турска је послала захтев и чека одобрење Саудијске Арабије да претражи кућу саудијског конзула у Истанбулу као део истраге о нестанку саудијског новинара.

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио је државној агенцији да је Саудијска Арабија прихватила захтев за претрагу званичне резиденције, али да још нису добили коначну сагласност.

«Чим Саудијска Арабија да сагласност биће предузети даљи кораци у истрази», рекао је Сојлу.

Кашоги је нестао 2. октобра, а последњи пут је виђен како улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу.

Турски форензички тим почетком недеље је претражио зграду конзулата где је Кашоги последњи пут виђен, и како су навели, пронашли су више доказа који указују да је новинар убијен.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »