Ружић: Спремни смо за изазове које носе европске интеграције

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је на Петом заседању Заједничког консултативног одбора региона ЕУ које се одржава у Нишу да је реформа јавне управе један од три кључна критеријума за придруживање Србије заједници европских народа. „Општине и градови имају велике обавезе у приступању ЕУ и зато кроз реформу јавне управе, реформишемо и локалне самоуправе како би њихове администрације биле што спремније да одговоре на изазове“, рекао је министар.

Министар је навео да се реформа односи на ефикасност, економичност, боље управљање ресурсима, али веће укључивање грађана у процес доношења одлука, посебно на локалном нивоу. „Поједноставили смо и уједначили поступање у 188 поступака у градовима и општинама, дигитализујемо управу да би службеници брзо размењивали информације и завршавали послове, унапређујемо њихова знања и вештине да би што боље прихватили промене“, рекао је Ружић и истакао да је и последњи Извештај о напретку Србије у процесу ЕУ  интеграција констатовао напредак у овим областима.

Подршку за ове активности имамо и од ЕУ која нам помаже на различите начине, а најзначајнија подршка долази кроз ткз Секторску буџетску подршку која износи 80 милиона евра. „Веома значи и подршка коју добијамо кроз рад тела као што су Заједнички консултативни одбори региона ЕУ, јер размена искуства са локалним самоуправама из европских земаља веома значи за наше општине и градове који носе 75% обавеза у приступању ЕУ“, рекао је министар Ружић.

Пето заседање Заједничког консултативног одбора региона ЕУ окупља представнике локалних самоуправа и региона земаља ЕУ, док Србија има статус кандидата у овом телу. Ово тело се састаје два пута годишње, од чега једном годишње у Бриселу, а овог пута заседа и у Нишу.

Извор: МДУЛС

The post Ружић: Спремни смо за изазове које носе европске интеграције appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »