Пажин: Патријарх Иринеј није уважени гост у Црној Гори

Реагујући на изјаву поглавара СПЦ Патријарха Иринеја да је «Црна Гора српска Спарта», тамошњи министар правде Зоран Пажин поручио је да су времена када су заговорници таквих идеологија ведрили и облачили регионом прошла и «што пре патријарх Иринеј то схвати, то ће пре постати уважен као гост у Црној Гори».

Делегације предвођене патријарсима српским Иринејем и антохијским и целог Истока Јованом Десетим протелих дана боравиле су у Црној Гори.

Осим што је потврдио да патријарх Иринеј није уважен гост у Црној Гори, Пажин, који је и потпредседник црногорске владе, каже да није нимало «импресиониран похвалама патријарха Иринеја у којима Црну Гору назива «српском Спартом’».

Патријарх Иринеј на Цетињу: Ми смо један народ

Пажин је у изјави за подгорички Дан рекао да таква наводна похвала подржава «неприхватљиву идеологију» да постоји само једна правоверна етничка и верска заједница у Црној Гори.

Пажин оцењује да патријархова похвала скрива неприхватљиву идеологију да постоји само једна правоверна етничка и верска заједница у Црној Гори, која је старија и важнија од свих других, па и од саме државе.

«Црну Гору створиле су, изградиле и сачувале њене различитости и на тим вредностима је у најтежим временима, упркос погубним великонационалним идеологијама, сачувала мир и утрла пут својој, европској, будућности», навео је Пажин.

Уверен је да се управо зато данас грађани Црне Горе, како каже, не могу препознати у улози «Спартанаца» било чије великонационалне идеологије и не могу прихватити конструкцију по којој постоји једна супериорна етничка и верска група из које су се наводно изродиле све остале нације и верске заједнице.

Полиција Црне Горе ухапсила Ноћне вукове који су дочекали патријарха Иринеја

Патријарх Иринеј је рекао у интервјуу за Вечерње новости да је Црна Гора историјски класична српска земља, наша Спарта и да СПЦ мора бити оно што јесте и што је одувек тамо била, под било чијом влашћу, турском, млетачком, комунистичком.

«СПЦ је стожер православља и српства, српства у смислу чувања, неговања и унапређивања православне културе, али и јасне одбране угрожених права народа и појединаца. То никако не значи угрожавање државе и власти или њихових прерогатива», истакао је патријарх.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »