Амерички генерал: Сто страних бораца месечно прилази Исламској држави у Сирији

Око сто страних бораца сваког месеца придружује се редовима Исламске државе у Сирији иако она губи територије, рекао је данас начелник Генералштаба САД, генерал Џо Данфорд, преноси Бета.

Он је рекао да је то далеко од 1.500 долазака месечно пре три године али да овај прилив, углавном преко турске границе, омогућује тој групи да остане активна.

Данфорд је говорио на конференцији о борби против екстремистичког насиља.

Исламска држава која је контролисала велике територије у Ираку и у Сирији од 2014. године сада се повукла у пустињске области. Борци Исламске државе налазе се у провинцији Деир Езор на истоку Сирије, где су арапско-курдске снаге пре нешто више од месец дана покренуле офанзиву да их избаце.

Према Сиријским демократским снагама око 3.000 бораца Исламске државе, углавном странаца налази се у сектору Хаџин близу ирачке границе.

Сиријске демократске снаге имају 700 страних бораца из око 40 земаља.

Према генералу Данфорду да би Исламска држава престала да буде привлачна битно је да се надје начин да се страни борци, идентификују, осуде, дерадикализују и поново интегришу.

«Треба да надјемо начин да спречимо те затворенике да постану будуће водје екстремистичких организација», рекао је Данфорд и изразио жаљење што се њихов повратак у земље порекла одлаже из политичких разлога или због неодговарајућих правних кадрова.

Више земаља одбијају да приме назад своје држављане, посебно оне који имају двојна држављанства, пише Бета.

 

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »