Србија и Русија заједно у развоју дигиталне економије

Србија и Русија ће наставити да интензивно развијају билатералну сарадњу у области иновација и дигиталне економије. То видимо као један од основних праваца развоја српске и руске економије у будућности, поручено је на састанку који су данас у Москви одржали министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и заменик председника Владе Руске Федерације за дигиталну економију, транспорт и комуникације, Максим Акимов.

Поповић је истакао да највећи простор за унапређење сарадње види у областима дигитализације индустрије, социјалних иновација, вештачке интелигенције, Интернета ствари, блокчејн и „биг дејта“ технологија, као и сајбер безбедности.

„Желимо у већој мери да применимо руска знања и искуства у овим областима. У том смислу радићемо на формирању заједничких радних група ангажованих на реализацији конкретних пројеката и истраживања у областима од значаја за две државе“, рекао је Поповић.

Министар Поповић посебно је истакао значај развоја напредних дигиталних решења у транспорту и развоју „паметних градова“, која, према његовим речима, треба да омогуће лакши и јефтинији живот људима у урбаним срединама.

Министар Акимов изразио је пуну подршку развоју сарадње Србије и Русије у области иновација и дигиталне економије. Он је навео да је Русија спремна да заједно са Србијом реализује дигитални пилот пројекат који ће омогућити лакши проток људи између Србије и Русије, као и лакши доступ државним услугама за Србе у Русији и Русе у Србији.

Министар Акимов изразио је задовољство степеном политичке и економске сарадње две земље која ће бити додатно учвршћена посетом руског председника Владимира Путина Србији почетком следеће године.

Поповић и Акимов састали су се на маргинама Интернационалног форума Отворене иновације 2018 у Москви.

Седми по реду, Форум Отворене иновације 2018, одржава се у Технолошком парку Сколково у Москви и окупља 20 хиљада учесника из 90 земаља.

Реч је о једном од најпрестижнијих светских форума и сајмова иновација на којем учествују највиши представници руске владе, званичници страних влада и држава, руководиоци најуспешнијих руских и иностраних технолошких компанија, инвеститори, технолошки предузетници и футуристи.

У Сколкову ће за два дана, на осам хиљада квадратних метара, бити представљено 150 иновативних пројеката из 11 области као што су медицина, екологија, државна управа, паметни и безбедни градови, култура, образовање, наука и друге, саопштио је кабинет министра Поповића.

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »