Ружић: Измене Закона о инспекцијском надзору до краја године

Измена Закона о инспекцијском надзору очекује се да буде усвојена до краја године, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, који је истакао да ће највећа новина тог закона бити увођење института „субјект од поверења“.

Министар је учествовао на јавној расправи о Нацрту измене и допуне закона о инспекцијском надзору, коју су организовали Министарство државне управе, Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Амбасада Норвешке.

„Данас се одржава јавна расправа о Изменама и допунама закона о инспекцијском надзору који ће након три године примене бити унапређен новим механизмима, алатима и моделима и који ће олакшати рад инспекторима, а растеретити привреду“, изјавио је Ружић новинарима.

Највећа предвиђена новина је увођење института „субјект од поверења“, који би значио да сви они привредни субјекти који имају позитивну историју пословања могу да очекују да у четири године не буду предмет инспекцијског надзора, уз обавезу да спроводе самопроцењивање свог рада.

„Наш предлог је да се тај институт уврсти у закон, али да има одложену примену од две године, како би створили адекаватне и објективне базе података и установили на основу објективних критеријума који су то привредни субјекти који имају такву историју пословања да би могли да добију такав статус“, објаснио је Ружић.

Додао је и да за оне који тај институт виде као начин за злоупотребу, важно да знају да тај статус може бити и трајно одузет.

Измена закона, каже Ружић, подразумева и споразум о признавању прекршаја који би се односио на оне који су направили прекршај несвесно и како би статус тог привредног субјекта био релаксиран.

Наводи да је препоручено, а да је то обухваћено и Изменама и допунама закона о локалним самоуправама, да локалне самоуправе склапањем споразума о сарадњи са инспекцијама заједно обављању инспекцијске послове, како би били боље искоришћени кадровски капацитети у инспекцијама.

Очекује, уз резерву да ће институт „субјект од поверења“ имати одложену примену, да ће измењени закон бити донет до краја године, а би могао да ступи на снагу већ идуће.

Ружић је, такође, истакао да је у претходном периоду установљено да је скоро 80 одсто инспекција на локалу оценило примену закона о инспекцијском надзору који је донет пре три године позитивним и повољним, као и да је незадовољство привреде радом инспекције доношењем тог новог закона опало са 50 на 13 одсто.

Извор и фото: Танјуг

The post Ружић: Измене Закона о инспекцијском надзору до краја године appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »