Пољаци желе америчку војну базу, и то уз границу са Русијом, али не желе да изградњу плати Пољска

Пољаци према најновијим анкетама подржавају напоре својих власти да Пољска добије сталну америчку војну базу али не да њену изградњу плати Пољска и не би волели да се зове Форт Трамп, како је пола у шали предложио пољски председник Анџеј Дуда током посете Вашингтону, пише Танјуг.

Нову сталну америчку базу у Пољској, коју би пољска влада желела што ближе границама са Русијом, док САД предност дају централним деловима земље, подржава 57 одсто Пољака, док је свега 23,7 одсто против, показала је најновија анкета института ИБРИС за пољски дневник Жечпосполита.

Иако америчка база има велику подршку, посебно међу младима до 29 година, где је за њу чак 70 одсто анкетираних, Пољаци не би хтели да се гради од њиховог новца, већ да је плате Американци.

Свега 33,2 одсто Пољака нема ништа против тога да Пољска финансира, процењује се са око две милијарде долара, инфраструктуру и изградњу базе, док би САД према замислима пољске конзервативне владе странке Право и Правда функционисање базе финансирале даље саме.

На одбијање је наишла и идеја пољског председника Анџеја Дуде да се база назове Форт Трамп, јер име садашњег председника САД пристаје да да бази свега 11,5 одсто анкетираних.

Пољски званичници очекују да би након што је председник Трампа јесенас током посете председника Дуде Вашингтону дао политичку подршку отварању војне базе у Пољској одлука могла да буде донета у пролеће и надају се позитивном исходу.

Амерички Конгрес је дао задатак америчком министру одбране да најкасније до 1. марта наредне године припреми извештај да ли је таква база уопште изводљива и оправдана.

Амерички министар одбране Џејмс Матис крајем септембра је изјавио да одлуке о бази у Пољској нема и да се тренутно тек процењује предлог Пољске и какав уопште има потенцијал.

Председник Пољске Анџеј Дуда оценио је за пољске медије почетком месеца да се на Исток после 1999. године ширио само НАТО а да је сада дошао час да се прошири и фактички зона безбедности, јер су по његовим речима америчке војне базе у Европи, какву Пољска од САД тражи, показале да су увек стабилизирајући фактор и гарант безбедности, преноси Танјуг.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »