Пленковић поводом протеста уВуковару: Ратни злочини-континуирани део дијалога са Србијом

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је поводом протеста у Вуковару због, како су организатори навели, «незадовољства радом државних институција у процесуирању ратних злочина», да је «тема процесуирања ратних злочина континуирани део дијалога са Србијом».

Хина преноси да је Пленковић, на питање новинара да ли ће можда због протеста бити промена у односима са Србијом, одговорио и да је та тема «део између осталог и политике коју Србија треба да испуни у оквиру Поглавља 23 кроз преговоре» са ЕУ.

Наводи се да је хрватски премијер казао да «у име Владе и свих институција може да каже да је питање ратних злочина, њихово незастаревање, нужност истраживања и на крају и процесуирања, трајни задатак свих тела која су за то надлежна, пре свега полиције, Државнога тужилаштва, а онда и судова».

Хина преноси да је Пленковић поручио да «има још ратних злочина који нису ни до краја истражени нити процесуирани и да је то задатак којим те институције треба да се баве».

Наводи се да је Пленковић на Дугом отоку, где је посматрао део војне вежбе „Велебит 18 — здружена снага», подсетио да Хрватска има четири специјализована суда за ратне злочине, као и државна тужилаштва.

Пленковић је упитан како коментарише  протест у Вуковару, чије је одржавање иницирао вуковарски градоначелник Иван Пенава из владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) због «незадовољства радом државних институција у процесуирању ратних злочина».

«Бројни су процеси до сада већ доведени до краја, а неки још трају. Међутим, сигурно има још ратних злочина који нису ни до краја истражени нити процесуирани и сматрам да је то задатак којим те институције треба да се баве», навео је Пленковић.

На питање да ли је у Вуковару уједно одржан и антивладин протест, јер су демонстранти носили и његову слику, Пленковић је одговорио да је «очигледно било и неких који су настојали да пошаљу управо и такве поруке».

«Оно што је за мене било битно, битно је да чујемо сведочење жртава, да водимо рачуна о судбинама оних који су изгубили све почетком Домовинскога рата и да ту поруку примимо к знању, а посебно да је приме она тела која треба да процесуирају те ратне злочине», поручио је Пленковић и додао да «не види зашто» би било санкција за неке из ХДЗ који су били на протесту у Вуковару, преноси Танјуг.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »