Ципас одбацио план Б за Македонију — «нема алтернативе»

Грчки премијер Алексис Ципрас индиректно је одбацио предлоге коалиционог партнера и министра одбране Паноса Каменоса, који је на састанцима у САД говорио о плану Б за безбедносне међудржавне споразуме као алтернативи Споразуму из Преспе о промени имена Македоније у Република Северна Македонија, пише македонска агенција МИА а преноси Танјуг.

МИА наводи да је Ципрас у данашњем говору пред члановима Централног комитета владајуће странке Сириза поручио да «нема алтернативних решења за чланство суседне земље у НАТО и ЕУ» и додао да је «Споразум из Преспе јединствена и незаменљива прилика за два народа, али и за стабилност на Балкану».

«Ако наши суседи одбију овај споразум кроз процесе који су у потпуности за поштовање и предвиђени су њиховим уставом, требаће да знају, и морам то искрено да кажем, да неће бити алтернативних решења за њивов улазак у Европску унију или у друге међународне организације у коју желе да се учлане или вероватно у одбрамбене савезе и сарадњу у којима Грчка учествује или ће учествовати», рекао је Ципрас.

Наводи се да је грчки премијер казао да, ако не дође до промене уставног имена, «Грчка неће дозволити, неће прихватити улазак суседне земље у НАТО, у Европску унију или у друге међународне организације или у било који други систем безбедносне сарадње с уставним именом који ће бити Република Македонија“.

МИА преноси и да је македонски премијер Зоран Заев у интервјуу за викенд издање грчког листа «Та неа» истакао да «не постоји бољи споразум од актуелног» и изразио наду да ће «посланици поштовати вољу грађана који су гласали на референдуму» о промени имена Македоније.

Наводи се да је Заев оценио да је «време да Балкан од бурета барута постане извор стабилности» и упутио поруку Грчкој да две земље «сада имају прилику за историјски успех као инвестицију за будућност», пише Танјуг.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »