Западни дипломата: НАТО није обећао Русији да се неће ширити на Исток

Запад на преговорима о уједињењу Немачке није преузео на себе никакве обавезе да не шири НАТО на Исток, изјавио је у суботу британски дипломата Роберт Бринкли, чије је речи пренела портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

„Вероватно је НАТО обећао да се неће ширити током преговора у формату ’два плус четири‘ о уједињењу Немачке, говори бивши британски дипломата Роберт Бринкли, који је био на тим преговорима“, написала је у суботу на свом налогу на Твитеру Оана Лунгеску.

Бринкли, који је 1989. и 1990. године радио у Бону, а касније био амбасадор у Украјини, у суботу је наступао на конференцији у Лондону под називом „Хладни рат: тада и сада“.

„Споразум је подразумевао да уједињена Немачка ступи у НАТО и да не буде нуклеарног наоружања на територији бивше Немачке Демократске Републике“, навела је Лунгескуова, позивајући се на речи дипломате.

У фебруару 1990. године током преговора о уједињењу Немачке, Запад је обећао Совјетском Савезу да се НАТО неће ширити на Исток, али су те обавезе нарушене.

Москва доследно указује на чињеницу да је проширење НАТО-а на Исток противречно раније добијеним гаранцијама лидера западних земаља.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је у јулу да ће Русија реаговати истом мером на агресивне кораке НАТО-а, као и да они који теже да укључе Украјину или Грузију у састав Алијансе треба да размисле о последицама такве неодговорне политике.

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »