Хрватска шефица дипломатије: Србија мора да испуни све услове Загреба

Србија мора да испуни све критеријуме за улазак у ЕУ и ту нема попуштања, изјавила је хрватска министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић, пише Танјуг.

Conseil de l’Europe

Она је то рекла на конференцији за новинаре, након сто је странка Мост оптужила хрватску владу за издају националних интереса јер попушта Србији у преговорима са ЕУ, преноси регионална телевизија Н1 Хрватска.

«Јасан и недвосмислен став Хрватске је да Србија као кандидаткиња за чланство мора да испунити сва мерила и све критеријуме како би добила наше зелено светло. Ту морамо бити јасни: нема попуштања. Дакле, сви критеријуми и сва мерила морају бити испуњена», рекла је Пејчиновић Бурић.

Она је додала да Мост поново по истом обрасцу покушава да «генерише нову аферу» и измишља је.

«Потпуна је неистина да сам ја икад била ангажована од стране српске владе или од било ког српског министра. Радила сам на пројекту Европске уније чији је здатак био да пружи техничку помоћ везану уз прилагођавање законодавства», рекла је Пејчиновић Бурић.

Према њеним речима садашња хрватска влада је подстакла «оживљавање рада свих механизама за решавање отворених питања са Србијом, са посебним нагласком на решавање питања несталих», рекла је Пејчиновић Бурић.

Раније данас председник странке Мост Божо Петров рекао је да се отвара могућност сукоба интереса садашње министарке спољних послова Пејчиновић Бурић која је 2013. била саветница тадашњем премијеру Србије како би се Србија лакше приближила ЕУ.

«У исто то време наше министарство спољних послова је требало да решава тешка питања у преговорима са Србијом — од несталих особа, културног блага па и закона о универзалној јурисдикцији», рекао је Петров и упитао ко је укинуо повереништво за праћење спровођења прелазних мерила у преговорима.

Одговарајући на питање да ли постоји Повереништво, Пејчиновић Бурић је рекла да је садашња влада закључила да такво повереништво «није неопходно да би се решавала питања».

«Све што је било замишљено да то повереништво ради, се ради, што кроз редовне активности, кроз редовне механизме које има влада на располагању, што кроз посебна међудржавна повереништва која смо успоставили. Дакле, нема ничега што је требало да ради то повереништво што ова влада није почела да ради», рекла је хрватска министарка.

 

Source: Информативна агенција NewsFront

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »