Дневни билтен 12.10.2018.

СРБИЈА

ДАЧИЋ: ЧЛАНСТВО КОСОВА У ФРАНКОФОНИЈИ НЕ ЗНАЧИ ПРИЗНАЊЕ ЊЕГОВЕ НЕЗАВИСНОСТИ

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је 11. октобра у Јеревану да то што је „Косово“ добило статус придруженог члана Међународне организације Франкофоније не значи признање „Косова“ као државе и да међу сталним чланицама ОИФ има земаља које не признају косовску независност. Дачић је у главном граду Јерменије, где учествује на 17. самиту шефова држава и влада ОИФ, рекао да је 13 сталних чланица које нису признале „Косово“, поднело декларацију у којој се каже да њихов став о „Косову“ остаје непромењен, саопштило је Министарство спољних послова Србије. „Поводом захтева Косова, 13 земаља сталних чланица (ОИФ) поднело је декларацију, односно такозвану интерпретативну изјаву, у којој се каже да то што је Косово добило статус придруженог члана не значи да се оно признаје као држава, и да њихов став о Косову и даље остаје непромењен“, навео је Дачић. Он је рекао да косовски званичници изјављују у Јеревану да је добијање статуса придруженог члана ОИФ „велика победа косовске дипломатије“, и то прокоментарисао рекавши да ОИФ не окупља само државе, већ и регионе, наводи се у саопштењу. „Данас је на пример и (америчка савезна држава) Луизијана добила одређен статус, из Канаде постоје два, три региона који су такође чланови Франкофоније. Статус придруженог члана добију оне државе које изразе такву жељу, али и региони“, навео је Дачић. Шеф српске дипломатије је казао да је Србија у Јеревану једногласно добила статус придруженог члана, наводи Министарство. „Наш пријем је прихваћен од стране свих сталних чланова којих има више од педесет. То ће свакако значити један корак даље у унапређењу нашег статуса и један корак напред у даљем развоју сарадње у оквиру ове веома значајне мултилатералне организације“, додао је Дачић. Он је, како преноси Министарство, рекао да је у Јеревану имао бројне билатералне састанке о темама које су Србији најважније, као што је питање „Косова“. „У нашим разговорима с представницима других држава постигли смо веома значајне договоре који се тичу нашег најважнијег питања, а то је питање територијалног интегритета и имамо велико разумевање тих држава за позицију Србије“, казао је Дачић. Додао је да је велики број тих држава признао „Косово“ и да Србија са њима разговара о томе да повуку признање. „И ти разговори су врло успешни. Али, како бисмо тај посао завршили до краја, ја нећу саопштавати са ким смо све разговарали. Овде је присутан велики број земаља са којима смо разговарали и у Њујорку и ми настављамо с нашим активностима. Као што сам рекао, ми очекујемо да ће до Нове године број држава које су признале Косово пасти испод 100“, навео је српски министар.

ДЕЛЕГАЦИЈА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ НАПУСТИЛА СКУП У БЕЧУ ЗБОГ НАЧИНА НА КОЈИ ЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНО „КОСОВО“

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Делегација Одбора за спољне послове Скупштине Србије напустила је 11. октобра Међупарламентарну конференцију о заједничкој спољној и безбедносној и заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, која се одржава у Бечу због како се наводи, „представљања привремених институција из Приштине са заставом и називом ‘Косово’ без звездице“. Како је саопштено из Скупштине Србије, конференцију је из истог разлога напустила и делегација Парламента Шпаније јер Парламент Аустрије као организатор скупа, „није желео“ да уважи захтев двеју делегација да представници „привремених органа“ Приштине буду представљени у складу са Споразумом о регионалном представљању. „Организатор није поштовао ни статут Конференције који предвиђа да статус посматрача могу имати само државе кандидати за чланство у ЕУ или државе чланице НАТО“, наводи се у саопштењу.

СТЕФАНОВИЋ И ЧЕПУРИН: САРАДЊА ПОЛИЦИЈА СРБИЈЕ И РУСИЈЕ НА ИЗУЗЕТНОМ НИВОУ

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је 11. октобра с амбасадором Русије у Београду Александром Чепурином о сарадњи у области унутрашњих послова. Саговорници су оценили да је сарадња полиција Србије и Русије „на изузетном нивоу“, а једна од тема састанка била је и сарадња у области ванредних ситуација, саопштило је Министарство унутрашњих послова. Стефановић и Чепурин разговарали су други пут за две недеље, а на састанку 27. септембра оценили су да је сарадња две земље добра, посебно у области унутрашњих послова и безбедности.

СТЕФАНОВИЋ И АМБАСАДОР НОРВЕШКЕ О САРАДЊИ СЕКТОРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је 11. октобра са амбасадором Норвешке Арнеом Санесом Бјорнстадом о будућој пројектној сарадњи у области унутрашњих послова. Како је саопштило МУП, Стефановић и Бјорнстад разговарали су и о могућностима организовања обука у области борбе против високотехнолошког криминала. Наводи се и да је министар упознао амбасадора са конкретним корацима које Србија предузима у борби против прања новца и финансирања тероризма.

МИНИСТАРКА ПРАВДЕ РАЗГОВАРАЛА СА ТУРСКИМ АМБАСАДОРОМ О САРАДЊИ ДВЕ ЗЕМЉЕ

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је 11. октобра са амбасадором Турске у Србији Танжуом Билгичем о сарадњи у области правосуђа и заједничким пројектима у циљу унапређења правосудног система. Како се наводи у саопштењу, Билгич је истакао да Турска жели да пружи подршку Србији у свакој области – правосуђу, здравству и другим областима и да је пример за то подршка у оквиру „Тика“ пројекта и реконструкција и надоградња зграде суда у Новом Пазару. Министарка Кубуровић захвалила је на подршци коју је тај пројекат пружио јачању правосудне инфраструктуре у Србији и додала да је та зграда, поред тога што је реновирана, добила и нових 1.000 квадратних метара, што знатно побољшава услове рада запослених. Она је навела да ће поред Основног и Вишег суда, у тој згради бити смештени и Прекршајни суд Новог Пазара и одељење Правосудне академије. Кубуровић је указала да је правосудна сарадња између Србије и Турске добра и истакла да ће током новембра бити организовано и свечано отварање зграде суда у Новом Пазару.

ЈОКСИМОВИЋ И ДЕ ЛА РОСА О НАСТАВКУ САРАДЊЕ СРБИЈЕ И USAID

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је током разговора са новим директором Агенције САД за међународни развој (USAID) у Србији Мајком де ла Росом подсетила је да су САД са до сада издвојеним бесповратним средствима један од највећих билатералних донатора Србији у процесу реформи. Јоксимовић је навела да је досадашња помоћ била усмерена ка пројектима снажења локалне самоуправе и стварања услова за локални економски развој, реформу правосуђа и подршку Србији на путу европских интеграција. Она је у том контексту посебно похвалила подршку развоју малих и средњих предузећа, нарочито у Јужној и Југозападној Србији, где се налази највише неразвијених општина, а која би, по њеним речима, „требало да буду основ за успостављање одрживог регионалног економског развоја и напретка“. Де ла Роса је оценио да су до сада издвојена средства коришћена на транспарентан и ефикасан начин, да су „употребљена управо тамо где је било намењено и да су остварени добри резултати“. Потврдио је и да ће САД наставити да подржавају реформе у Србији са намером да стимулишу конкурентност привреде, унапреде област владавине права и борбу против корупције, тј. повећају ефикасност државних институција.

ЕКОНОМИЈА

СВЕТСКА БАНКА: СРБИЈА БОЉА ОД ПРОСЕКА РЕГИОНА ПО НОВОМ ИНДЕКСУ ЉУДСКОГ КАПИТАЛА

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Србија је по новом Индексу људског капитала боља од просека региона и земаља којима припада по дохотку, саопштила је 11. октобра Светска банка. Та финансијска институција новим Индексом људског капитала, који је 11. октобра представила на Балију, у Индонезији, на Годишњој скупштини Светске банке и Међународног монетарног фонда, мери колико земље губе у економској продуктивности недовољним инвестирањем у људе. Србија има индекс 0,76, Хрватска 0,72, Словенија 0,79, Албанија, БИХ и Црна Гора по 0,62, Македонија 0,53, „Косово“ је засебно рангирано (са звездицом) и има 0,56, Грчка и Бугарска имају индекс 0,68, Румунија 0,60, а Мађарска 0,70. САД имају индекс 0,76 – као и Србија, Русија 0,73, а Кина 0,67. Највиши индекс у свету има Сингапур, 0,88, а следи га Република Кореја са 0,84, док је трећи Хонг Конг са 0,82. Најнижи индекс има Чад, 0,29, претпоследњи је Јужни судан, са 0,30, а једно место пре њега је Мали са 0,32. У саопштењу Светске банке наводи се да је људски капитал – знање, вештине и здравље које људи акумулирају током живота, био кључни фактор заслужан за стопе стабилног економског раста и смањења сиромаштва у великом броју земаља у 20. веку, а нарочито у Источној Азији. „Људски капитал често је једини капитал који поседују најсиромашнији“, рекао је председник Групе Светске банке Џим Јонг Ким. Он је додао да је људски капитал кључни фактор подстицаја одрживог и инклузивног економског раста и да је његова изградња од суштинског значаја за све земље и њихову конкурентност у економији у будућности. „Овај индекс ствара директну везу између побољшавања исхода у здравству и образовању, продуктивности и економског раста. Надам се да ће земље подстаћи да хитно реагују и инвестирају више и делотворније у људе“, казао је Џим Јонг Ким. Индекс људског капитала за 157 земаља Светска банка прави да би се измерио допринос људског капитала продуктивности следеће генерације радника. Индекс одражава продуктивност детета рођеног данас као будућег радника, у односу на продуктивност каква би могла да буде уколико би то дете имало беспрекорно здравље и потпуно висококвалитетно образовање. Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва рекао је да, иако Србија може да буде поносна на то што је остварила резултат изнад просека, постоји простора за даље побољшање. „Важно је да се не упадне у замку самозадовољства пошто може још доста тога да се уради. На пример, последњи доступни подаци ПИСА тестирања показују да се 40 одсто ученика у Србији сматра функционално неписменим у математици, а око 30 одсто је функционално неписмено при читању“, казао је Ндегва.

НЕДИМОВИЋ СА ИЗРАЕЛСКИМ МИНИСТРОМ ПОЉОПРИВРЕДЕ О ПОВЕЋАЊУ РАЗМЕНЕ АГРАРНИХ ПРОИЗВОДА

БЕОГРАД, 11. октобра 2018. (Бета) – Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић усагласио је 11. октобра са израелским министром пољопривреде Уријем Аријелом споразуме из области пољопривреде како би се побољшала размена аграрних производа између двеју земаља, саопштило је то министарство. На састанку два министра у Израелу договорена је израда споразума о слободној трговини пољопривредних производа између Србије и Израела. Министар Ури Аријел је, како се наводи, лично дао налог да се припреми листа производа који ће се наћи у режиму слободне трговине.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »