Дневни билтен 11.10.2018.

СРБИЈА

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ У НАЈБОЉОЈ ВЕРИ САРАЂИВАТИ СА СВИМ ЧЛАНОВИМА ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ

АСТАНА/БЕОГРАД, 10. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија „у најбољој вери“ сарађивати са свим члановима Председништва БиХ изабраним на општим изборима. Одговарајући на питања новинара у Астани где се налази у званичној посети Вучић је рекао да је упознат за сада само с изборним резултатима за трочлано председништво БиХ. Вучић је рекао да зна за резултат о тесној победи Шефика Џаферовића над Денисом Бећировићем, и за победу Жељка Комшића над Драганом Човићем, која је, како је рекао, изазвала читаву буру у региону, као и за победу Милорада Додика. „Србија ће у најбољој вери сарађивати са Босном и Херцеговином, са свим члановима председништва БиХ, ти људи су изабрани у складу са законима те земље и наш је посао да поштујемо и законе те земље и вољу грађана БиХ“, рекао је Вучић. Он је рекао да ће сарађивати с Додиком с којим „имамо добру, рационалну и успешну сарадњу“, а такође и са Комшићем и Џаферовићем и да верује да ће сарадња бити успешна. „То је интерес Републике Србије, а да ли ће то бити увек лако и једноставно сигуран сам да не, али обавеза је Србије да увек уложи додатан напор и додатну енергију и додатну веру у те односе и да покушамо те односе да учинимо бојим него што су били“, рекао је Вучић. Вучић је додао да не зна за друге резултате и ко ће са ким завршити у коалицији, али да је то унутрашња ствар БиХ.

СРБИЈА УКИНУЛА БЕЗВИЗНИ РЕЖИМ СА ИРАНОМ

БЕОГРАД, 10. октобра 2018. (Бета) – Влада Србије укинула је безвизни режим с Ираном, нешто више од годину дана пошто је уведен. Како је објављено у Службеном гласнику, Влада је донела одлуку о престанку важења Одлуке о укидању виза за улазак држављана Исламске Републике Иран у Републику Србију. Влада је одлуку донела 8. октобра и она ће ступити на снагу осмог дана од објављивања у Службеном гласнику. Визе за улазак у Србију укинуте су грађанима Ирана августа 2017. године.

СТЕФАНОВИЋ ПОТПИСАО СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗ ОБЛАСТИ ФОРЕНЗИКЕ СА БЕЛОРУСИЈОМ

БЕОГРАД, 10. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и председник Државног комитета за судско вештачење Белорусије Андреј Швед потписали су 10. октобра у Београду Споразум о сарадњи у области форензичке делатности, саопштило је Министарство унутрашњих послова. Тема састанка Шведа и Стефановића била је размена знања и искуства експерата двеју земаља из области форензике. Швед је навео да је потписани споразум важан за ту институцију, која је спремна да српској полицији пружи сваку врсту помоћи у борби против организованог и других видова криминала. Стефановић је рекао да су односи између Србије и Белорусије пријатељски и да сарадња две државе, у претходних неколико година јача на политичком, економском и безбедносном пољу. Додао је да ће Споразум, поред размене података из те области, омогућити ефикасније спровођење форензичких анализа.

САВЕТ СТРАНИХ ИНВЕСТИТОРА ПОДСТИЧЕ БРЖЕ ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ СРБИЈЕ

БЕОГРАД, 10. октобра 2018. (Бета) – Делегација Савета страних инвеститора (FIC) разговарала је у Бриселу са представницима Европске комисије о бржим европским интеграцијама Србије, где су позвали европске институције да подрже Србију на том путу, саопштио је 10. октобра FIC. Савет је нагласио спремност да настави и чак појача своје ангажовање у подршци приступног процеса ЕУ, разменом мишљења и сарадњом и са српском Владом и са ЕУ институцијама. „Европске институције су поново позване да активно подрже Србију, јер је међусобна сарадња неопходна да би се српско тржиште приближило правилима и праксама Европске уније“, додаје се у саопштењу. Чланови делегације Савета били су председница Савета Јана Михајлова, члан УО Савета Горан Пекез и извршна директорка Ана Тоци. Током дводневне посете, делегација Савета се састала са представницима седам генералних директората Европске комисије: за суседство и преговоре о проширењу – NEAR, за економска и финансијска питања – ECFIN, за порезе и царинску унију – TAXUD, за запошљавање, социјална питања и инклузију – EMPL, за трговину – TRADE, за комуникацијске мреже, садржај и технологију – CNECT, и за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мале и средње предузетнике – GROW. Одржани су и састанци са представницима Европске службе за спољне послове (EEAS) и са амбасадорком Србије у ЕУ Аном Хрустановић. „Србија наставља стабилан, али умерен напредак у реформама, што је осигурало стабилност, али није довољно да се оствари постављен циљ. Како би се сустигао ниво економског развоја у ЕУ – снажнија привреда и виши животни стандард – потребно је да Србија убрза реформе и приступне преговоре“, изјавила је на састанку са са директорком за западни Балкан Хеновевом Руис Калавером, председница Савета Јана Михајлова. Посебну пажњу, како наводе, треба посветити остварењу одрживе фискалне консолидације (структурне реформе, посебно приватизација и корпоратизација државних предузећа) и унапређењу примене закона посебно у области пореза (јачање пореске администрације). Током дискусије са ЕУ институцијама, Савет је истакао кључни значај реформи у следећим областима: порези, радно право, трговина и инспекције, безбедност хране, некретнине и изградња, дигитализација и електронско пословање, телекомуникације и општи правни оквир (посебно закони о стечају и девизном пословању).
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »