Дневни билтен 04.10.2018.

СРБИЈА

ДАЧИЋ У МОСКВИ: МЕЂУВЛАДИН КОМИТЕТ У НОВЕМБРУ У БЕОГРАДУ, УОЧИ ПОСЕТЕ ПУТИНА

МОСКВА/БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Седница руско-српског међувладиног комитета биће одржана почетком новембра у Београду, уочи најављене посете председника Русије Владимира Путина, рекао је 3. октобра у Москви шеф српске дипломатије Ивица Дачић. После састанка са потпредседником руске владе Јуријем Борисовом који је и копредседник у српско-руском Међувладином комитету за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, Дачић је рекао да ће на новембарском састанку тог комитета бити разматране све теме од значаја за сарадњу две земље, саопштило је Министарство спољних послова Србије. „На данашњем састанку констатовали смо да постоји позитиван тренд у развоју наших економских односа, као и да сваке године долази до раста обима наше спољнотрговинске размене. Она је прошле године износила две и по милијарде евра и очекујемо да ће ове године превазићи тај ниво“, додао је. Дачић је у Москви разговарао и са Алексејем Милером, председником компаније „Гаспром“ који га је, како је рекао, „информисао о току радова на ‘Турском току’ и току разговора које имају са Бугарском, у вези реализације гасовода кроз Бугарску према Србији“, рекао је. Дачић је нагласио да је то веома важна ствар за Србију „зато што се снабдева гасом из једног јединог правца – из Русије преко Украјине“. „Прошли пут је пропао покушај да се направи ‘Јужни ток’ због опструкције Бугарске и ЕУ, односно Европске комисије. За Србију је од велике важности питање другог правца снабдевања гасом. Са руском страном смо установили да нема никаквих препрека, да смо ми апсолутно за заједничку изградњу тих постројења кроз Србију, али да треба решити све односе са Бугарском како не би поново дошло до проблема у изградњи гасовода“, додао је. Дачић је у Москви учествовао на међународном форуму за енергетику „Руска енергетска недеља“, а одвојене разговоре са руском страном водио је и министар енергетике Александар Антић, наводи се у саопштењу.

ВУЧИЋ: СРБИЈА И НЕМАЧКА САДА ИМАЈУ НАЈБОЉЕ ОДНОСЕ У СВОЈОЈ ИСТОРИЈИ

БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић честитао је 3. октобра Дан немачког уједињења председнику те земље Франк-Валтеру Штајнмајеру и канцеларки Ангели Меркел и додао да је поносан на то што две земље сада имају најбоље односе у својој историји, које одликује велико међусобно поверење. „И наша економска сарадња је у снажном замаху и верујем да је повећање броја немачких инвестиција одраз промењене слике о Србији и њеног већег угледа у Немачкој. Захвалан сам немачким компанијама што у Србији обезбеђују радна места за безмало 50.000 радника, али и дају пример како се посвећеним радом и марљивошћу стиже до успеха и бољег стандарда“, наводи се у честитки председника Вучића. Он је изразио наду да ће и у наредним годинама српско-немачки односи напредовати на обострану добробит и у духу европских вредности. Вучић је рекао да је снага Немачке и снага Европске уније и да је уверен да ће Немачка помоћи да се Европска унија суочи са изазовима и успешно их превазиђе, јер је то од највећег интереса за европску будућност Србије. „Уз захвалност за сву подршку Немачке нашем европском путу, желим да потврдим да ће Србија, као поуздан партнер, бити снажан ослонац у одржавању мира и јачању демократије на Западном Балкану, који је захваљујући Берлинском процесу кренуо путем стабилности и сарадње“, навео је он.

ПРЕМИЈЕРКА СРБИЈЕ РАЗГОВАРАЛА С НОВИМ АМБАСАДОРОМ НЕМАЧКЕ

БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Премијерка Србије Ана Брнабић разговарала је 3. октобра са новим амбасадором Немачке Томасом Шибом о унапређењу економске сарадње, евроинтеграцији Србије и о регионалном повезивању. Брнабић је пожелела добродошлицу новом амбасадору и захвалила на досадашњој доброј сарадњи, како економској, тако и политичкој. Истакла је да Србија цени сугестије Немачке и види их као конструктивну помоћ да се превазиђу потенцијални изазови на путу ка чланству у Европској унији. Премијерка је упознала саговорника са процесом реформи, нарочито у области дигитализације, као предуслова транспарентнијег рада јавне управе и ефикасног механизма за борбу против корупције и изразила захвалност Немачкој за подршку увођењу дуалног образовања, уз оцену да оно већ има добре резултате. Шиб је, честитајући председници Владе због посвећености у спровођењу реформи – пише у саопштењу, нагласио да ће се добра сарадња наставити и убудуће, и пренео да је Немачка задовољна пословном климом за даља улагања.

ЗАЈЕДНИЧКИ ПРОЈЕКТИ СРБИЈЕ И УНИЦЕФ-А ЗА ОБРАЗОВАЊЕ ДЕЦЕ И МЛАДИХ

БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић 3. октобра је на састанку с директорком УНИЦЕФ-а у Србији Ређином де Доминићис разговарала о заједничким пројектима образовања деце и младих, о спречавању дечјих бракова и побољшању положаја ромске деце. „Координационо тело за родну равноправност отворено је за све видове сарадње са УНИЦЕФ-ом како би се побољшао положај деце и омладине у Србији“, рекла је Зорана Михајловић и додала да је рад с децом од велике важности за родно равноправно друштво којем Србија тежи, и које је ослобођено насиља и дискриминације. Кабинет Зоране Михајловић је саопштио да је Ређина де Доминићис казала да су стабилна влада и јасан пут ка Европској унији допринели напретку Србије у побољшању положаја омладине. „Жеља нам је да с Владом Србије потпишемо Меморандум о сарадњи и да заједничким пројектима помогнемо да се положај деце и адолесцената побољша, и будемо партнери који ће позитивне моделе имплементирати у Србији“, рекла је она. Михајловић и де Доминићис су разговарале и о истраживању положаја жена и деце у Србији, и о потреби да се све релевантне институције укључе у побољшање услова живота младих и подрже борбу против раних и дечјих бракова.

ЕКОНОМИЈА

МИСИЈА ММФ: У НАРЕДНОЈ ГОДИНИ ЗА СРБИЈУ ПРИОРИТЕТ СТРУКТУРНЕ РЕФОРМЕ

БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Структурне реформе су за Србију приоритет у наредној години, оцењено је 3. октобра на састанку премијерке Ана Брнабић са шефом мисије Међународног монетарног фонда Џејмсом Руфом. Разговарали су о првим резултатима спровођења новог програма макроекономских и структурних реформи подржаног Инструментом за координацију политике. Шеф Мисије ММФ-а је на састанку, којем су присуствовали и министар финансија Синиша Мали и министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић, похвалио макроекономске резултате Србије. Нарочито је значајно повећање номиналног БДП-а и смањење учешће јавног дуга у БДП-у, истакао је Руф и додао да је одлична вест и то што је ревидирана стопа привредног раста за целу годину са 3,5 одсто на 4,2 одсто, саопштено је из Владе Србије. Додаје се да је Руф похвалио Министарство финансија које је реформу Пореске управе поставило као приоритет у 2019. години. Брнабић је истакла да су ове године постигнути веома добри макроекономски резултати, те да је важно да се тренд убрзаног раста настави и у наредној години. Премијерка је оценила да је, у циљу остваривања очекиваног раста, важно да се више улаже у јавне инвестиције и инфраструктуру, и настави са стимулативним мерама за подстицај развоја иновација у привреди.

„ИКЕА“ У СРБИЈИ УЛАЖЕ ЈОШ 50 МИЛИОНА ЕВРА И ЗАПОШЉАВА 400 ЉУДИ

БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Директор компанија Икеа за Југоисточну Европу Стефан Вановербеке 3. октобра је најавио да ће тај трговински ланац у Србији у изградњу нове робне куће инвестирати 50 милиона евра и запослити 400 људи. Он је у разговору са министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић рекао да је добра, отворена сарадња са властима у Србији допринела наставку инвестирања, чиме ће укупна вредност инвестиција те компаније у Србији износити 120 милиона евра. „План нам је да на пролеће наредне године започнемо изградњу новог ритејл парка и да он буде отворен на пролеће 2020. године. Предлажем да са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потпишемо Меморандум о разумевању, како бисмо пројекат реализовали ефикасно, као и све до сада“, рекао је он. Зорана Михајловић је казала да нова инвестиција „Икее“ доноси нова запошљавања и приходе у буџет. На састанку је разговарано и о наставку сарадње у области родне равноправности, а Вановербеке је истакао да „Икеа“ поштује принцип једнаких зарада мушкараца и жена, те да пружа подршку запосленима у усклађивању родитељских обавеза са пословним циљевима. „‘Икеа’ је одличан пример поштовања принципа родне равноправности и унапређења положаја жена. Заједничким активностима можемо допринети да се жене економски оснаже и буду равноправне у остваривању својих права“, рекла је Михајловић која је и председница Координационог тела за родну равноправност.

АМЕРИЧКА ПРИВРЕДНА КОМОРА ПРЕДСТАВИЛА ПРОГРАМ ЗА УСАВРШАВАЊЕ СЛУЖБЕНИКА У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Америчка привредна комора је 3. октобра у сарадњи с кабинетом председнице Владе Србије, представила у Београду програм „ХРесурс“ за усавршавање државних службеника, кроз размену искустава јавне управе и приватног сектора. „ХРресурс“ окупиће 28 учесника из приватног и јавног сектора, а спроводиће га Национална академија за јавну управу. Они ће бити подељени у менторске парове и имаће прилику да током три наредна месеца унапреде знање о „људским ресурсима“ кроз разне активности, радионице и рад на заједничким пројектима. „Полазници ће стећи и нову перспективу у управљању људским ресурсима, с обзиром да ће директно радити са колегама из приватног секора. Са друге стране, програм доприноси међусобном повезивању државних службеника“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Истакао је да тај програм доприноси квалитету управе и помаже државним службеницима да се усаврше. Председница Америчке привредне коморе Јелена Павловић рекла је да је циљ програма „ХРесурс“ професионални развој и размена искустава између државе и привреде. „Кроз комуникацију ове две стране, инспирисаћемо многе промене у приступу руковођењу људским ресурсима у државној управи, а уз помоћ експертизе нашег ХР форума програм ће представљати додатну вредност за све полазнике из државне управе“, рекла је она. В.д. директора Националне академија за јавну управу Дражен Маравић рекао је да је сарадња са Америчком привредном комором доноси најновију праксу из приватног сектора у управљању људским ресурсима, успешних светских, али и домаћих компанија. „Верујем да ћемо позитивним примерима и заједничким снагама инспирисати промене у приступу руковођења људским ресурсима у државној управи, како би сви службеници разумели основну сврху рада управе – пружити ефикасније јавне услуге грађанима и привреди“, изјавио је Маравић. Саветница председнице Владе Србије Ивона Симић је рекла да су пројекти сарадње приватног и јавног сектора кључни за сарадњу и однос поверења који треба градити како би држава била бољи сервис грађанима и привреди.

ЕБРД ПОКРЕНУЛА ИНИЦИЈАТИВУ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ МАЛИХ ТРГОВИНСКИХ ФИРМИ У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 3. октобра 2018. (Бета) – Европска банка за обнову и развој покренула је иницијативу за финансијску подршку малим и средњим предузећима у трговинском сектору, рекла је 3. октобра Биљана Шћекић, регионална директорка програма Савети за мала предузећа за Западни Балкан. Она је у Београду на представљању нове иницијативе „Спремни за трговину“ (Trade Ready) рекла да ће сектору МСП бити омогућен лакши приступ финансијама и пословном саветовању. Иницијативу ЕБРД финансијски су подржали ЕУ и Луксембург. „Ово је нова иницијатива која треба да ојача капацитете МСП за извоз, а њих је око 95 одсто од укупно регистрованог броја фирми у Србији“, рекла је Шћекић. Додала је да су приоритети ЕБРД која је водећи инвеститор у Србији са 4,8 милијарди евра, да јача конкурентност фирми, инвестира у инфраструктуру и енергетску ефикасност. Помоћница министра привреде Србије Катарина Обрадовић Јовановић рекла је да Србија дуго сарађује са ЕБРД и да је „радује што је Србија, заједно са Грузијом, изабрана да ‘пилотира’ нову иницијативу“. Истакла је да је за МСП важна финансијска и техничка помоћ да би повећала извоз и приходе. Директор у Делегацији ЕУ у Србији Штефан Худолин рекао је да је финансирање једна од најважнијих потреба МСП. „ЕУ је створила могућности за обезбеђење средстава МСП преко пословних банака тако што ћемо дати 20 милиона евра као гаранцију за кредитну линију од 100 милиона евра“, рекао је Худолин. Он је рекао да је подршка предвиђена за око 700 компанија. Амбасадор Луксембурга Жан Луј Тил рекао је да је та земља водећи финансијер у земљама које се припремају за пријем у ЕУ. „Луксембург ће наставити да пружа Србији подршку, не само политичку, већ и да финансира одређене активности, па ће следеће године са милион евра помоћи почетнике у покретању бизниса (старт ап компаније)“, рекао је Тил.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »