Дневни билтен 03.10.2018.

СРБИЈА

ДАЧИЋ: ОНИ КОЈИ ПОКУШАВАЈУ ДА УНИШТЕ РС МОРАЈУ БИТИ СВЕСНИ ДА СРБИЈА НЕЋЕ СЕДИТИ СКРШТЕНИХ РУКУ

БАЊАЛУКА, 2. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 2. октобра да се Србија, као гарант Дејтонског споразума, не меша у изборе у БиХ. „Србија се не меша у то ко ће за кога да гласа, али оно у шта се мешамо јесте опстанак Републике Српске и права српског народа на овом подручју“, рекао је Дачић током свечаног отварања деонице ауто-пута „9. јануар“ од места Друговићи до Прњавора. Он је рекао да „Србија неће седити скрштених руку ако неко покуша да уништи Републику Српску“. „Српски народ никад није био фактор нестабилности. Биће тај фактор стабилности и даље, али не дирајте слободу српског народа“, рекао је Дачић. Он је казао да му је „незгодно да долази у РС као министар иностраних псолова Србије, јер су ово унутрашњи послови унутар српског народа“. Додао је да српски народ „има главни пројекат, а то је да се очува оно што је у крви стекао за време рата“. „Према томе, на вама је да одлучите ко ће то најбоље остварити. Ваш главни пројекат је да очувате оно што сте у крви стекли за време рата у БиХ. Свако ко покушава да уништи РС, мора бити свестан да Србија неће седити скрштених руку“, рекао је Дачић. Он је додао да то говори због тога „што многи у предизборној кампању своје рејтинге повећавају антисрпском кампањом која се води“ и то „сталним оптуживањем РС и руководства, (председника РС Милорада) Додика као да су реметилачки фактор“. „Не дирајте у права српског народа и у слободу српског народа“, рекао је Дачић, додавши да он није неко ко зна да прича о путевима, „али да сви путеви воде у Београд“.

ДАЧИЋ С ГУВЕРНЕРОМ БАНКЕ САВЕТА ЕВРОПЕ ЗА РАЗВОЈ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се 2. октобра са гувернером Банке Савета Европе за развој, Ролфом Венцелом који је у радној посети Београду, саопштило је Министарство спољних послова Србије. У разговору је похваљен напредак у спровођењу Регионалног стамбеног програма који су обе стране истакле као пример добре праксе за решавање питања расељених, наводи се у саопштењу. Саговорници су указали на значај активности Банке у различитим пројектима које спроводе у Србији, међу којима су најзначајнији пројекти финансирања обнове здравствених институција.

ВУЧИЋ: НАИШАО САМ НА РАЗУМЕВАЊЕ, ИСКРЕН И ПРИЈАТЕЉСКИ СТАВ ПУТИНА

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић изјавио је 2. октобра да је у Москви наишао на разумевање, искрен и пријатељски став руског председника Владимира Путина према српском народу и Србији. Вучић је рекао да му је Путин после састанка казао да ће се видети у Београду и да очекује да ће се за две до три недеље знати када ће тачно доћи у посету. Он није хтео да износи детеље разговора, наводећи да не би било фер да о томе сада говори пред јавношћу. „Русија је важан партнер Србије у свим политичким питањима“, казао је кратко Вучић. Према његовим речима, политика је била доминантна тема, а посебно ситуација на КиМ, о чему су разговарали око 50 минута од укупно два сата. Додао је и да је ситауција у региону била важан тема, као и даље унапређивање економске, војне сарадње и у области туризма. Он је казао да је Путину поновио свој став према чланству у НАТО-у. „Ми имамо пристојне односе са свим савезима, али Србија нема никаве аспирације и тежње да буде део НАТО-а, она жели да сачува своју самосталност, зато и опремамо нашу војску да можемо да се изборимо са опасностима“, рекао је Вучић. Навео је и да се разговарало о гасу и прављењу гасних станица, како би течни гас долазио до најудаљенијих делова земље.

АНА БРНАБИЋ: ТРИ ВЕЛИКЕ ПРЕПРЕКЕ ЗА НОРМАЛИЗАЦИЈУ ОДНОСА СА ПРИШТИНОМ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је 2. октобра да су три велике препреке у дијалогу са Приштином „сталне“ провокације тамошњих власти, њихово одбијање да испуне обавезе из Бриселског споразума и приче о укидању границе са Албанијом. Она је казала да је такве оцене изнела током сусрета са учесницима Светског економског форума у Женеви. „Ми хоћемо да говоримо о будућности, о младима, да будемо озбиљни, а не да водимо политику ‘дугих цеви’. Надам се да ће свет схватити да је Србија поуздан партнер, а да на Приштину нико не може да рачуна“, казала је премијерка новинарима после посете Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“ у Београду. Додала је да је у Женеви рекла албанском премијеру Едију Рами да је прича о укидању границе између „Косова“ и Албаније „потпуно бесмислена“. „То би било као када бисмо ми говорили о укидању границе са Републиком Српском“, казала је Брнабић.

БРНАБИЋ: СРБИЈИ ИНТЕРЕС МИР И СТАБИЛНОСТ У РЕГИОНУ

ЖЕНЕВА, 2. октобра 2018. (Бета) – Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас у Женеви да је интерес Србије мир и стабилност у региону, као и сарадња са свим партнерима. „Пре свега смо заинтересовани за будућност, за стварање региона у коме млади желе да остану, за заустављање одлива мозгова, за профитирање од четврте индустријске револуције“, рекла је Брнабић новинарима у Женеви где присуствује Стратешком дијалогу Светске банке. Према њеним речима, дигитализација је „јединствена могућност не само за Србију, него и за регион“ јер „победници четврте индустријске револуције могу бити и они који то у претходним случајевима нису били“. Брнабић је рекла да Србија има суфицит трећу годину заредом, да је лидер по страним директним инвестицијама и да је незапосленост преполовљена, али да је неопходна стабилност да би се „виделе све користи фискалне консолидације“. „Колико год били политички и социјално стабилни и јаки, свака перцепција нестабилности ће утицати на нас“, навела је премијерка. Она се дотакла и питања КиМ. „Ово је година у којој ћемо признати Косово као оно што јесте – аутономна покрајина Србије“, рекла је Брнабић.

ЗА ИЗГРАДЊУ „ТИРШОВЕ 2“ ОД РАЗВОЈНЕ БАНКЕ 53 МИЛИОНА ЕВРА

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – За изградњу Универзитетске дечије клинике „Тиршова 2“ из кредита Развојне банке Савета Европе биће уложено 54 милиона евра, од чега је за радове предвиђено 30 милиона евра, а за медицинску опрему 24 милиона евра, саопштио је 2. октобра кабинет председнице Владе Србије. На састанку премијерке Србије Ане Брнабић и гувернера Развојне банке Ролфа Венцела договорени су обнова и опремање двадесетак општих болница. Ролф Венцел је изразио очекивање да ће тај пројекат обнове болница бити ускоро одобрен, а како се наводи у саопштењу, Србија је прва држава у региону у којој ће та банка применити „веома флексибилан модел финансирања који искључује сложене процедуре“. Брнабић је Венцелу захвалила на сарадњи и одобреним пројектима и додала да је за владу коју води и њу лично веома значајна обнова и модернизација школа и установа културе. „Обнова, опремање и модернизација болница и здравствених установа имају за нас приоритетни значај, а пре свега клиника ‘Тиршова’ која је важна не само за Београд и Србију, већ и читав регион, оценила је председница Владе. На састанку је разговарано и о финансирању пројекта изградње Концертне дворане у Београду, за коју је у току израда пројекта акустике. „Истакнуто је да је Србија у сарадњи са Развојном банком учинила доста и на модернизацији и побољшању затворских капацитета, као и у спровођењу Регионалног стамбеног програма за решавање питања расељених“, закључује се у саопштењу.

МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ У ПОСЕТИ ЦРНОЈ ГОРИ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић 2. октобра је у Тивту разговарао са својим црногорским колегом Мевлудином Нухоџићем, а увече је у Подгорици био на прослави „Дана унутрашњих послова Црне Горе“. Министарство унутрашњих послова Србије је саопштило да су на састанку двојице министара у Тивту, на којем су били и директор Полиције Црне Горе Веселин Вељовић и председник Општине Тиват Синиша Кусовац, оценили да је неопходно унапредити сарадњу у заштити граница, посебно током летње и зимске туристичке сезоне, када је повећан проток робе и путника. Истакнута је улога заједничких патрола које су прошле године имале 129 акција на обезбеђењу државних граница.

СТАМБЕНА РЕШЕЊА ЗА ЈОШ 135 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Обезбеђена су стамбена решења за још 135 избегличких породица у Србији које су дошле из Босне и Херцеговине и Хрватске током ратова деведесетих година. Министарка Србије за европске интеграције Јадранка Јоксимовић 2. октобра је потписала два амандмана о томе на споразуме у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања. Са додатних 135 породица укупан број породица које ће бити стамбено збринуте у садашњој акцији биће 1.847. У те сврхе обезбеђено је додатних 2.465.515 евра, тако да укупна вредност бесповратних средстава у петом потпројекту Регионалног програма износи 38.814.421 евро. Други амандман односи се на финансирање набавке услуга за пројектовање нових стамбених објеката са око 350 станова. Циљ Регионалног програма стамбеног збрињавања је обезбеђивање трајних стамбених решења за 26.898 најугроженијих избегличких породица у региону, са 74.000 особа, од чега више од 16.000 у Србији, која је и највећи корисник Програма. Србији је до сада одобрено више од 110 милиона евра бесповратних средстава у осам потпројеката и амандмана.

ВЕНЦЕЛ И РАДОЈИЧИЋ ОБИШЛИ ИЗБЕГЛИЧКУ ПОРОДИЦУ КОЈА ЈЕ ДОБИЛА СТАН У ОВЧИ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Гувернер Банке за развој Савета Европе Ролф Венцел са градоначелником Београда Зораном Радојичићем, обишао је 2. октобра избегличку породицу Буњевац која се у марту ове године уселила у нов стан у београдском насељу Овча.
Породица Буњевац избегла је из Сарајева, а осим њих у нове станове у Овчи уселило се 235 породица. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма у којем учествује и Банка Савета Европе. „Србија је највећи корисник овог програма, а ови задовољни људи, који после више од 20 година имају свој кров над главом, доказ су да радимо један веома важан посао,“ рекао је Венцел, а наводи се у саопштењу Комесаријата за избеглице и миграције који спроводи програм стамбеног збрињавања избеглица. Радојичић је оценио да нема ништа важније од тога да човек има свој кров над главом. „Срећан сам што је и ова породица решила своје стамбено питање и захвалан сам свима који су учествовали у томе, посебно Банци за развој Савета Европе“, рекао је градоначелник. Заменица комесара за избеглице и миграције Светлана Велимировић, навела је да је Комесаријат 2. октобрас предао захтев за одобрење средстава за изградњу додатних 250 станова за избеглице у Овчи. „Поред тога, предвиђена је изградња вртића за децу и додатног садржаја, што ће умногоме допринети да ово насеље заживи у пуној мери“, рекла је гостима Светлана Велимировић. У оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији, до сада је више од 2.200 породица решило своје стамбено питање.

АМБАСАДА ШВЕДСКЕ ПРОМОВИСАЛА ЗДРАВУ ХРАНУ НА ЗЛАТИБОРУ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Амбасада Шведске организовала је у сарадњи са Шведским институтом, општином Чајетина и Регионалном развојном агенцијом дводневну манифестацију „Храна сутрашњице“ на Златибору са циљем да се окупе и умреже појединци, организације и групе које се баве концептом зелене хране. „Храна је одлична тема за сарадњу између Србије и Шведске. Она значи много тога – прво пословну и трговинску сарадњу. Све малине које се продају у Шведској стижу баш из овог дела Србије. Имамо пословни потенцијал који треба још развијати. Ова тема је важна јер за производњу здраве хране треба имати чисту животну средину, а и Шведска и Европска унија желе да и у Србији, буде чисто као и у осталим земљама“, рекао је амбасадор Шведске Јан Лундин. Манифестација је окупила представнике Златиборског округа, тј. произвођаче из Ариља, Бајине Баште, Косјерића, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Ужица и Чајетине који су се састали са амбасадором и сарадницима и разговарали о могућностима сарадње. Уз бројне госте из Шведске и региона и уз присуство локалних произвођача органске хране, представљени су примери добре праксе, што је и намера пројекта „Храна сутрашњице“ – да се приближе зелене иницијативе, окупе локални предузетници који се баве промоцијом зеленог концепта, као и да се подстакну представници локалних заједница да „размишљају зелено“ у процесу производње хране. „Говоримо о томе колико је важна храна и колико је битно размишљати и усмерити се на значај системске производње хране у једном друштву. У овај пројекат се нису укључили само појединци, већ и млади људи и старт-ап организације које се баве овом темом са циљем да подигнемо свест о значају здраве хране“, рекла је менаџерка пројекта Биргита Тенандер из Шведског института. О свом искуству у производњи и пласману својих производа, као и о изазовима са којима су се суочавали, говорили су и предузетници из Србије.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије

Подели:

Дневни билтен 03.10.2018.

СРБИЈА

ДАЧИЋ: ОНИ КОЈИ ПОКУШАВАЈУ ДА УНИШТЕ РС МОРАЈУ БИТИ СВЕСНИ ДА СРБИЈА НЕЋЕ СЕДИТИ СКРШТЕНИХ РУКУ

БАЊАЛУКА, 2. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је 2. октобра да се Србија, као гарант Дејтонског споразума, не меша у изборе у БиХ. „Србија се не меша у то ко ће за кога да гласа, али оно у шта се мешамо јесте опстанак Републике Српске и права српског народа на овом подручју“, рекао је Дачић током свечаног отварања деонице ауто-пута „9. јануар“ од места Друговићи до Прњавора. Он је рекао да „Србија неће седити скрштених руку ако неко покуша да уништи Републику Српску“. „Српски народ никад није био фактор нестабилности. Биће тај фактор стабилности и даље, али не дирајте слободу српског народа“, рекао је Дачић. Он је казао да му је „незгодно да долази у РС као министар иностраних псолова Србије, јер су ово унутрашњи послови унутар српског народа“. Додао је да српски народ „има главни пројекат, а то је да се очува оно што је у крви стекао за време рата“. „Према томе, на вама је да одлучите ко ће то најбоље остварити. Ваш главни пројекат је да очувате оно што сте у крви стекли за време рата у БиХ. Свако ко покушава да уништи РС, мора бити свестан да Србија неће седити скрштених руку“, рекао је Дачић. Он је додао да то говори због тога „што многи у предизборној кампању своје рејтинге повећавају антисрпском кампањом која се води“ и то „сталним оптуживањем РС и руководства, (председника РС Милорада) Додика као да су реметилачки фактор“. „Не дирајте у права српског народа и у слободу српског народа“, рекао је Дачић, додавши да он није неко ко зна да прича о путевима, „али да сви путеви воде у Београд“.

ДАЧИЋ С ГУВЕРНЕРОМ БАНКЕ САВЕТА ЕВРОПЕ ЗА РАЗВОЈ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се 2. октобра са гувернером Банке Савета Европе за развој, Ролфом Венцелом који је у радној посети Београду, саопштило је Министарство спољних послова Србије. У разговору је похваљен напредак у спровођењу Регионалног стамбеног програма који су обе стране истакле као пример добре праксе за решавање питања расељених, наводи се у саопштењу. Саговорници су указали на значај активности Банке у различитим пројектима које спроводе у Србији, међу којима су најзначајнији пројекти финансирања обнове здравствених институција.

ВУЧИЋ: НАИШАО САМ НА РАЗУМЕВАЊЕ, ИСКРЕН И ПРИЈАТЕЉСКИ СТАВ ПУТИНА

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Председник Србије Александар Вучић изјавио је 2. октобра да је у Москви наишао на разумевање, искрен и пријатељски став руског председника Владимира Путина према српском народу и Србији. Вучић је рекао да му је Путин после састанка казао да ће се видети у Београду и да очекује да ће се за две до три недеље знати када ће тачно доћи у посету. Он није хтео да износи детеље разговора, наводећи да не би било фер да о томе сада говори пред јавношћу. „Русија је важан партнер Србије у свим политичким питањима“, казао је кратко Вучић. Према његовим речима, политика је била доминантна тема, а посебно ситуација на КиМ, о чему су разговарали око 50 минута од укупно два сата. Додао је и да је ситауција у региону била важан тема, као и даље унапређивање економске, војне сарадње и у области туризма. Он је казао да је Путину поновио свој став према чланству у НАТО-у. „Ми имамо пристојне односе са свим савезима, али Србија нема никаве аспирације и тежње да буде део НАТО-а, она жели да сачува своју самосталност, зато и опремамо нашу војску да можемо да се изборимо са опасностима“, рекао је Вучић. Навео је и да се разговарало о гасу и прављењу гасних станица, како би течни гас долазио до најудаљенијих делова земље.

АНА БРНАБИЋ: ТРИ ВЕЛИКЕ ПРЕПРЕКЕ ЗА НОРМАЛИЗАЦИЈУ ОДНОСА СА ПРИШТИНОМ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је 2. октобра да су три велике препреке у дијалогу са Приштином „сталне“ провокације тамошњих власти, њихово одбијање да испуне обавезе из Бриселског споразума и приче о укидању границе са Албанијом. Она је казала да је такве оцене изнела током сусрета са учесницима Светског економског форума у Женеви. „Ми хоћемо да говоримо о будућности, о младима, да будемо озбиљни, а не да водимо политику ‘дугих цеви’. Надам се да ће свет схватити да је Србија поуздан партнер, а да на Приштину нико не може да рачуна“, казала је премијерка новинарима после посете Клиничко-болничком центру „Др Драгиша Мишовић“ у Београду. Додала је да је у Женеви рекла албанском премијеру Едију Рами да је прича о укидању границе између „Косова“ и Албаније „потпуно бесмислена“. „То би било као када бисмо ми говорили о укидању границе са Републиком Српском“, казала је Брнабић.

БРНАБИЋ: СРБИЈИ ИНТЕРЕС МИР И СТАБИЛНОСТ У РЕГИОНУ

ЖЕНЕВА, 2. октобра 2018. (Бета) – Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас у Женеви да је интерес Србије мир и стабилност у региону, као и сарадња са свим партнерима. „Пре свега смо заинтересовани за будућност, за стварање региона у коме млади желе да остану, за заустављање одлива мозгова, за профитирање од четврте индустријске револуције“, рекла је Брнабић новинарима у Женеви где присуствује Стратешком дијалогу Светске банке. Према њеним речима, дигитализација је „јединствена могућност не само за Србију, него и за регион“ јер „победници четврте индустријске револуције могу бити и они који то у претходним случајевима нису били“. Брнабић је рекла да Србија има суфицит трећу годину заредом, да је лидер по страним директним инвестицијама и да је незапосленост преполовљена, али да је неопходна стабилност да би се „виделе све користи фискалне консолидације“. „Колико год били политички и социјално стабилни и јаки, свака перцепција нестабилности ће утицати на нас“, навела је премијерка. Она се дотакла и питања КиМ. „Ово је година у којој ћемо признати Косово као оно што јесте – аутономна покрајина Србије“, рекла је Брнабић.

ЗА ИЗГРАДЊУ „ТИРШОВЕ 2“ ОД РАЗВОЈНЕ БАНКЕ 53 МИЛИОНА ЕВРА

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – За изградњу Универзитетске дечије клинике „Тиршова 2“ из кредита Развојне банке Савета Европе биће уложено 54 милиона евра, од чега је за радове предвиђено 30 милиона евра, а за медицинску опрему 24 милиона евра, саопштио је 2. октобра кабинет председнице Владе Србије. На састанку премијерке Србије Ане Брнабић и гувернера Развојне банке Ролфа Венцела договорени су обнова и опремање двадесетак општих болница. Ролф Венцел је изразио очекивање да ће тај пројекат обнове болница бити ускоро одобрен, а како се наводи у саопштењу, Србија је прва држава у региону у којој ће та банка применити „веома флексибилан модел финансирања који искључује сложене процедуре“. Брнабић је Венцелу захвалила на сарадњи и одобреним пројектима и додала да је за владу коју води и њу лично веома значајна обнова и модернизација школа и установа културе. „Обнова, опремање и модернизација болница и здравствених установа имају за нас приоритетни значај, а пре свега клиника ‘Тиршова’ која је важна не само за Београд и Србију, већ и читав регион, оценила је председница Владе. На састанку је разговарано и о финансирању пројекта изградње Концертне дворане у Београду, за коју је у току израда пројекта акустике. „Истакнуто је да је Србија у сарадњи са Развојном банком учинила доста и на модернизацији и побољшању затворских капацитета, као и у спровођењу Регионалног стамбеног програма за решавање питања расељених“, закључује се у саопштењу.

МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ У ПОСЕТИ ЦРНОЈ ГОРИ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић 2. октобра је у Тивту разговарао са својим црногорским колегом Мевлудином Нухоџићем, а увече је у Подгорици био на прослави „Дана унутрашњих послова Црне Горе“. Министарство унутрашњих послова Србије је саопштило да су на састанку двојице министара у Тивту, на којем су били и директор Полиције Црне Горе Веселин Вељовић и председник Општине Тиват Синиша Кусовац, оценили да је неопходно унапредити сарадњу у заштити граница, посебно током летње и зимске туристичке сезоне, када је повећан проток робе и путника. Истакнута је улога заједничких патрола које су прошле године имале 129 акција на обезбеђењу државних граница.

СТАМБЕНА РЕШЕЊА ЗА ЈОШ 135 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА У СРБИЈИ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Обезбеђена су стамбена решења за још 135 избегличких породица у Србији које су дошле из Босне и Херцеговине и Хрватске током ратова деведесетих година. Министарка Србије за европске интеграције Јадранка Јоксимовић 2. октобра је потписала два амандмана о томе на споразуме у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања. Са додатних 135 породица укупан број породица које ће бити стамбено збринуте у садашњој акцији биће 1.847. У те сврхе обезбеђено је додатних 2.465.515 евра, тако да укупна вредност бесповратних средстава у петом потпројекту Регионалног програма износи 38.814.421 евро. Други амандман односи се на финансирање набавке услуга за пројектовање нових стамбених објеката са око 350 станова. Циљ Регионалног програма стамбеног збрињавања је обезбеђивање трајних стамбених решења за 26.898 најугроженијих избегличких породица у региону, са 74.000 особа, од чега више од 16.000 у Србији, која је и највећи корисник Програма. Србији је до сада одобрено више од 110 милиона евра бесповратних средстава у осам потпројеката и амандмана.

ВЕНЦЕЛ И РАДОЈИЧИЋ ОБИШЛИ ИЗБЕГЛИЧКУ ПОРОДИЦУ КОЈА ЈЕ ДОБИЛА СТАН У ОВЧИ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Гувернер Банке за развој Савета Европе Ролф Венцел са градоначелником Београда Зораном Радојичићем, обишао је 2. октобра избегличку породицу Буњевац која се у марту ове године уселила у нов стан у београдском насељу Овча.
Породица Буњевац избегла је из Сарајева, а осим њих у нове станове у Овчи уселило се 235 породица. Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма у којем учествује и Банка Савета Европе. „Србија је највећи корисник овог програма, а ови задовољни људи, који после више од 20 година имају свој кров над главом, доказ су да радимо један веома важан посао,“ рекао је Венцел, а наводи се у саопштењу Комесаријата за избеглице и миграције који спроводи програм стамбеног збрињавања избеглица. Радојичић је оценио да нема ништа важније од тога да човек има свој кров над главом. „Срећан сам што је и ова породица решила своје стамбено питање и захвалан сам свима који су учествовали у томе, посебно Банци за развој Савета Европе“, рекао је градоначелник. Заменица комесара за избеглице и миграције Светлана Велимировић, навела је да је Комесаријат 2. октобрас предао захтев за одобрење средстава за изградњу додатних 250 станова за избеглице у Овчи. „Поред тога, предвиђена је изградња вртића за децу и додатног садржаја, што ће умногоме допринети да ово насеље заживи у пуној мери“, рекла је гостима Светлана Велимировић. У оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији, до сада је више од 2.200 породица решило своје стамбено питање.

АМБАСАДА ШВЕДСКЕ ПРОМОВИСАЛА ЗДРАВУ ХРАНУ НА ЗЛАТИБОРУ

БЕОГРАД, 2. октобра 2018. (Бета) – Амбасада Шведске организовала је у сарадњи са Шведским институтом, општином Чајетина и Регионалном развојном агенцијом дводневну манифестацију „Храна сутрашњице“ на Златибору са циљем да се окупе и умреже појединци, организације и групе које се баве концептом зелене хране. „Храна је одлична тема за сарадњу између Србије и Шведске. Она значи много тога – прво пословну и трговинску сарадњу. Све малине које се продају у Шведској стижу баш из овог дела Србије. Имамо пословни потенцијал који треба још развијати. Ова тема је важна јер за производњу здраве хране треба имати чисту животну средину, а и Шведска и Европска унија желе да и у Србији, буде чисто као и у осталим земљама“, рекао је амбасадор Шведске Јан Лундин. Манифестација је окупила представнике Златиборског округа, тј. произвођаче из Ариља, Бајине Баште, Косјерића, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља, Сјенице, Ужица и Чајетине који су се састали са амбасадором и сарадницима и разговарали о могућностима сарадње. Уз бројне госте из Шведске и региона и уз присуство локалних произвођача органске хране, представљени су примери добре праксе, што је и намера пројекта „Храна сутрашњице“ – да се приближе зелене иницијативе, окупе локални предузетници који се баве промоцијом зеленог концепта, као и да се подстакну представници локалних заједница да „размишљају зелено“ у процесу производње хране. „Говоримо о томе колико је важна храна и колико је битно размишљати и усмерити се на значај системске производње хране у једном друштву. У овај пројекат се нису укључили само појединци, већ и млади људи и старт-ап организације које се баве овом темом са циљем да подигнемо свест о значају здраве хране“, рекла је менаџерка пројекта Биргита Тенандер из Шведског института. О свом искуству у производњи и пласману својих производа, као и о изазовима са којима су се суочавали, говорили су и предузетници из Србије.
Source: Дневни билтени Министарства спољних послова Републике Србије

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »